Најновије

Србија опет била блокирана, дошло до више инцидената

Широм земље одржане су блокаде путева које организује Савез еколошких организација Србије. Блокиран је био ауто-пут код Сава центра , а блокиран је по први пут и гранични прелаз Трбушница (Шепак) код Лознице, што је реализација најављене радикализације протеста против ископавања литијума у Србији.

Приликом блокаде пута код Прељине умало је дошло до два инцидента. Први је покушао да изазове возач београдских таблица који је хтео да прође кроз групу људи. Умало је том приликом ударио колима неколико демонстраната, након чега су га они зауставили.

Минут након тога је још један аутомобили покушао да прође кроз групу људи. Након краткотрајне свађе, и он се окренуо и вратио путем који је дошао.

До инцидента је дошло у Београду, када је возач кренуо кроз масу људи, али и у Шапцу где је један од учесника блокада повређен када га је ударио аутомобил.

Треба да нас буде много више, али је важно да постоји та ватрица коју одржавамо, јер ће то покренути значајнији бунт - оценила је Биљана Стојковић, професорка БУ, која се налази на блокади код Сава центра.

Грађани су у 13 часова блокирали гранични прелаз Трбушница код Лознице. Било је предвиђено да се блокирају пут и раскрсница, али су грађани изашли непосредно пред гранични пункт, донели ограде и изнели транспаренте. Блокирана је и раскрсница поред граничног прелаза.

У Ужицу на путу Косјерић-Пожега блокада је трајала сат времена, од Чачка до Ужица створила се велика колона возила, али инцидената није било.И на овим блокадама тражи се да се све потписано са компанијом Рио Тинтом стави на сто, односно буде објављено и да се укине уредба Владе о просторном плану за пројекат „Јадар“.

Блокиран је ауто-пут Е-75 у Београду код Сава центра, после моста Газела, на два сата, а биће блокирани и пут у Прељини, пут између Пожеге и Косјерића код месат Песак и Ложионички мост у Ужицу и нови мост у Шапцу.

Савезу еколошких организација Србије (СЕОС) у блокадама прикључиле су се и организације Еколошки устанак, Не давимо Београд, Акција, Савски насип и многе друге, чији ће представници бити на блокадама.

СЕОС је позвао све грађане да изађу на блокаде.

- Борба се наставља све јаче како смо и обећали. Захтеве влади смо предали већ неколико пута. Влада ћути, има проблема али уредно даје дозволе рударским фирмамам баш из Аустралије. Сви да ућуте, ми не можемо, јер резервну земљу немамо. Народ који ћути и трпи је само роб, а наша земља колонија робовласника. Нисмо робови, изађимо и отерајмо белосветске колонизаторе, онако како су то чинили наши преци пре нас. Не дозволите да вам замагле вид најновијим дешавањима, аферама, на наседајте, него на блокаду, боримо се да коначно продушемо и прогледамо. Смицање и намицање неће проћи! Боље гроб, него роб, давно смо научили. До победе сви заједно на блокаде - наводи СЕОС.

Извор: Дирекнто

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА