Најновије

Једанаест година Бриселског споразума: Приштина и даље није формирала ЗСО

Београд је обавезе преузете овим документом већ спровео док Приштина то годинама одлаже.

Бриселски споразум потписан је на данашњи дан пре једанаест година, али Заједница српских општина (ЗСО), на чије се формирање односи првих шест тачака и која чини окосницу овог документа и даље није формирана.

Око текста споразума, који је формално назван "Први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине" преговарало се шест месеци пре него што је на документ стављено три потписа - тадашњег председника Владе, а данашњег шефа дипломатије Србије Ивице Дачића, Хашима Тачија који је у то време обављао функцију премијера тамошњих привремених институција, док је у име Брисела, који је учествовао као посредник, параф ставила је тадашња висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

Дачић је, како преноси Танјуг, оценио да након пуних 11 година Приштина нема намеру да формира ЗСО, иако је то њена међународна обавеза.

"Бриселски споразум којим је то договорено само је тужна епизода, односно тужно сећање на то да је веома упитан кредибилитет Европске уније, као медијатора који је гарант спровођења Бриселског споразума", рекао је Дачић на конференцији за медије у Министарству спољних послова.

Ештон је, према његовим речима, најавила да ће ускоро посетити Београд и додао да ће то бити прилика да јој постави питање због чега до данас није реализовано ништа од онога што је била обавеза Приштине.

"Од тада је ЕУ изгубила кредибилитет, јер се тзв. Косово игра кредибилитетом ЕУ. Видели сте да је (премијер привремених приштинских институција) Аљбин Курти, дан после одлуке Парламентарне скупштине Савета Европе да препоручи пријем тзв. Косова Савета Европе, изјавио да ЗСО неће никад ни да се формира. Рекао је да Срби имају превише права", рекао је Дачић.

Министар спољних послова нагласио да је узрок свих проблема у дијалогу то што Приштина не жели ништа од обавеза да испуни.

"То је узрок свих проблема, та жеља да се не иде у имплементацију онога што су међународне обавезе Приштине. Сада имате само практично врхунац целе кризе која се огледа кроз трајну нестабилност на КиМ, кроз недостатак институција, недостатак ЗСО која би могла да надомести све проблеме који тренутно постоје. Видели смо јасну и изражену жељу да они немају никакву намеру да то формирају и да је њихова жеља да се етнички очисти КиМ од Срба", рекао је Дачић.

Бриселски споразум, који броји укупно 15 тачака, требало је Србима на КиМ да донесе Заједницу која би обухватила 10 општина са српском већином јужно и северно од Ибра и да обухвати Лепосавић, Звечан, северни део Косовске Митровице, Зубин Поток, Партеш, Ранилуг, Ново Брдо, Грачаницу, Штрпце и Клокот.

На основу договоренег документа, предвиђено је да ЗСО има статут, председника и потпредседника и скупштину, а чланство би било отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови - општине учеснице.

Све општине би имале право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, а Заједница би имала пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

Остале тачке Бриселског споразума односиле су се, између осталог, на полицију, правосуђе, судство и локалне изборе, а оне чије је спровођење зависило од Београда, већ су спроведене.

Према Бриселском споразуму, предвиђено је постојање регионалног команданта полиције за четири општине на северу КиМ у којима Срби чине већинско становништво, а командант полиције за тај регион је Србин који се именује са списка који достављају четири градоначелника у име ЗСО.

Такође је предвиђено да састав полиције на северу одсликава етнички састав становништва ове четири општине.

Управо после смене командира полиције за регион север у новембру 2022. године, на шта Приштина нема право по Бриселском споразуму, Срби на КиМ су напустили привремене приштинске институције. Разлози за напуштање, осим тога, били су непоштовање Бриселског споразума од стране Приштине, упади специјалних јединица тзв. косовске полиције на север и изградња полицијских база и противправна хапшења Срба.

Упркос томе што Приштина 11 година није формирала ЗСО, добила је визну либерализацију са земљама ЕУ и статус придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО-а, а ПС СЕ је усвојила препоруку да Приштина буде позвана у чланство те организације.

РАЗОРАВАЈУЋИ УДАРЦИ! Гори Дњепроперовска овласт, С-300 летео у...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА