Најновије

Млађан Ђорђевић: Две капитулације у једној недељ

Издајнички режим Александра Вучића задао је почетком октобра, за само недељу дана, два озбиљна ударца српским националним интересима.

Млађан Ђорђевић. (Фото: ХелмКаст)

Пише: Млађан Ђорђевић

Пођимо редом. Средином септембра, прећутним одобравањем српског режима, почео је да ступа на снагу споразум о „слободном кретању“ између Приштине и Београда. Илегалне косовске власти почеле су у пракси да примењују споразум 20. септембра. Шта је то у пракси значило? Пошто Србија не признаје РКС таблице, Приштина се одлучила за „реципроцитет“. Тзв. косовска полиција је 20. септембра упала са специјалним јединицама РОСУ на север Косова и почела да одузима таблице возилима са регистарским ознакама из Републике Србије. Осим возила из централне Србије, погођени су били и Срби са севера Косова, где највећи део становништва и даље има српске регистрације. То је био чин провокације према званичном Београду, али и још један удар на свакодневни живот српског становништва на Косову и Метохији.

Тензије су ескалирале у најкраћем року, а Александар Вучић је стандардно поступио у овој кризи: иако је главни кривац његов режим који је потписао наведене споразуме, он је прво побегао из земље на неколико дана да би учествовао на самиту о породици у Будимпешти, затим је по повратку, када је увидео да је незадовољство и забринутост у народу огромна, урадио оно што једино зна – хистерисао на својим таблоидним телевизијским емисијама, чак је и претио упадом војске.

Иначе по слову Резолуције 1244 Савета безбедности УН, Србија има право да званично затражи повратак 999 припадника својих безбедносних снага на Косово и Метохију, ради заштите спољних граница, српске популације или културне баштине. Вучић никада није покренуо такав захтев.

Дан после таблоидне хистерије, урадио је другу ствар коју најбоље зна – подвио је реп. Састао се са амбасадорима пет западних земаља (притом отказавши сусрете са руским и кинеским амбасадором), те након тога послао свог изасланика Петра Петковића у Брисел, да са приштинским колегом „испреговара“ решење кризе. Све то, иако је само пар дана раније запретио да се никакви преговори неће наставити док се РОСУ не повуче са севера Косова.

На састанку са западним амбасадорима је такође пристао да преговорима у Бриселу присуствује (командује) и амерички помоћник заменика државног секретара Габријел Ескобар. Покрет Ослобођење одмах је реаговао и затражио да се Русија званично и по истом принципу позове у преговоре, зарад заштите српских интереса. Наравно, до тога није дошло. Вучић је марионета запада којој није стало ни до српских интереса, ни до Косова и Метохије, ни до односа са Русијом. Стало му је само до подршке запада за његову неограничену власт.

Већ после једног дана преговора у Бриселу, постигнут је споразум (читај: капитулација). Српска страна је пристала на то да се свим таблицама из Србије прелепљује грб и име земље по уласку на Косово. Несхватљива одлука са становишта Устава Србије, Резолуције 1244, али и живота Срба на Косову и Метохији. Само пар дана пре тога, у Београду и другде славио се дан заставе, празник који је Вучићев режим напрасно увео од ове године, кићењем институција и зграда државном заставом. А онда је Вучић пристао на то да се на званичном делу територије Србије српски државни симболи скривају налепницама. Пристали су на све што је Приштина затражила и што је желела да постигне. РОСУ специјалци су се повукли,а барикаде су уклоњене. А Вучић? Он је опет урадио своје – побегао у Дубаи на неколико дана, да би отворио штанд са кексом на тамошњем сајму.

Овакав расплет нажалост није био неочекиван. Вучић је ранијих година Албанцима већ предао правосуђе, тужилаштво, полицију, енергетику и телекомуникације на Косову и Метохији, а његова „Српска листа“ учествује у раду тзв. косовског парламента и део је тзв. косовске владе. Ни за време ове кризе, Српска листа није запретила рушењем владе у Приштини.

Под окриљем постигнутог споразума, остало је нејасно шта ће се дешавати са десетинама хиљада Срба са Косова и Метохије који и даље имају српске таблице. Они су изостављени из споразума и како се може чути из тих средина, биће приморани да узму таблице тзв. независног Косова у наредним месецима.

Вучићеви таблоидни медији су у данима након новог Бриселског договора прогласили велику победу и грађане Србије убеђивали у огроман дипломатски успех, јер су косовски специјалци напустили север покрајине. Нису им рекли да ће српски грб од сада бити прелепљиван, као и да ће Срби са Косова и Метохије изгубити право на српске таблице.

Друга капитулација десила се 6. октобра, и повезана је са Републиком Српском, другом ствари на геополитичкој агенди чије решење је Вучић обећао западу и због које га подржавају. Наиме, већ два месеца у току је блокада заједничких институција у Босни и Херцеговини од стране српског ентитета, изазвана илегалним постављањем Високог представника међународне заједнице за БиХ.

До сада је Високи представник увек биран у редовној процедури Савета безбедности Уједињених нација. Међутим, раније ове године, западне амбасаде у Сарајеву одлучиле су да изаберу новог Високог представника, немачког политичара Кристијана Шмита, без сагласности Савета безбедности – и пре свега, без сагласности Русије. Овакав потез је наметнут у намери да се додатно централизује БиХ и ради на даљем укидању српског ентитета. Срби у БиХ су реаговали бурно, повлачећи се из заједничких институција, што Александар Вучић није подржао. Од самог почетка је давао изјаве у прилог Шмитовом избору (иако је свестан да се ради о илегалној процедури), а чак га је и угостио у Београду почетком августа.

Најзад, 6. октобра, на самиту Европске народне партије (ЕПП) у Словенији, усвојена је декларација којом се сви политичари у БиХ позивају да сарађују са Шмитом. Тиме је јасно подржан његов избор, а осуђени су сви они актери који то доводе у питање. Декларацију је подржао и Александар Вучић, присутан на самиту. Тако је Вучић убио неколико мува одједном, а све на штету дугорочних интереса српског народа: Република Српска је стигматизована, односи са Русијом (која се такође противи Шмитовом избору) су угрожени, а западу се приказао још једном као партнер вредан пажње, који ће испунити сваки задатак против свог народа.

И то је све што треба да се зна о Вучићу и његовим спољнополитичким победама. Њему интереси Срба и суверенитет Србије више нису битни. Он тргује Косовом и Метохијом, али и Републиком Српском, само зарад продужења сопствене власти. А Устав Србије, Резолуција 1244, Русија, српски народ? То су само препреке у његовим политичким махинацијама.

ДФ неће подржати Абазовића за премијера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА