Најновије

4600 ВОЈНИКА БЛИЗУ СРБИЈЕ: На шта се НАТО спрема?

У Северној Македонији почиње велика војна вежба у којој учествује око 4.600 припадника оружаних снага САД и савезника.

Фото: Синхуа

Вежба, како се наводи, почиње 12. маја, на полигону Криволак. Циљ је да се провере НАТО снаге за случај да се украјинска криза прелије на простор Балкана или исток Европе.

Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, вежба под називом "Брзи одговор 22" почиње десантом ојачаног батаљона из америчке 173. падобранске бригаде на Криволак.

У вежби ће осим америчких војника учествовати и припадници оружаних снага Северне Македоније, Велике Британије, Италије, Француске, Црне Горе, Албаније и Грчке.

"Сенка рата у Украјини је снажна и више нема политичких еуфемизама у образложењима сценарија вежби. Јасно је да се ради о провери НАТО за случај потребе да се ангажује на простору Балкана или на истоку", наводи се у тексту.

Планиран је ангажман 45 авиона и хеликоптера, око 1.800 падобранаца и заштиту ловачке авијације.

Портал додаје да је централно место вежбе полигон Криволак, јер је он уређен за обуку у условима блиским ратним. На том простору, осим десанта, биће приказана непосредна ваздухопловна подшрка.

Учествоваће амерички јуришни авиони А-10 из Националне гарде Мериленда, а на аеродрому Петровец стигли су и хеликоптери чинук и блек хоук из Америке, као и апач из Велике Британије.

Вежба ће трајати до 20. маја а представља део међународне вежбе организоване под истим именом овог пролећа у региону Арктика, Балтика и Балкана.

Украјина обуставља транзит гаса у Европу! Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА