Најновије

УБИЈЕНА 42 ВОЈНИКА ЈНА: Суд БиХ потврдио оптужницу против 10 особа у предмету "Добровољачка"

Суд БиХ потврдио је оптужницу Тужилаштва БиХ против 10 особа због сумње да су починили ратни злочин у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву, почетком маја 1992. године.

Фото: pixabay.com

- Оптужница је потврђена у целости- речено је за Кликс у Тужилаштву БиХ.

Оптужницом су обухваћени Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хамид Бахто, Хасан Ефендић, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко.

Уз оптужницу предложено је саслушање 277 сведока, као и више вештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице.

Истрага о догађајима у Добровољачкој улици је обустављена 17. јануара 2012. године, али је отворена поново 2018. године због сумње да је почињен ратни злочин. Односно, истрага је проведена због сумње на ратни злочин против цивилног становништва, против рањеника и болесника, против ратних заробљеника те због сумње на кривично дело противправно убијање и рањавање непријатеља.

О случају "Добровољачка" став је дао и Хашки суд који је установио како је колона ЈНА у Добровољачкој улици била "легитимна војна мета".

Догађаји из Добровољачке улице у Сарајеву (данас улица Хамдије Крешевљаковића) сматрају се кључним за одбрану Сарајева и Босне и Херцеговине. Ту је дошло до сукоба припадника ЈНА и Територијалне одбране БиХ, међутим и данас се шпекулише о броју убијених.

Српски политички представници сматрају да су убијена 42 припадника ЈНА од којих 32 Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Међутим, Милутин Кукањац, некадашњи командант Друге војне области, који је и наредио повлачење ЈНА из Сарајева, тврди да је погинуло шест особа.

Тог 3. маја 1992. године требала је бити извршена размена тадашњих војника Друге војне области и војника из Касарне Бистрик и заробљеног председника Председништва РБиХ Алије Изетбеговића којег су припадници ЈНА док се враћао са мировних преговора у Лисабону.

Тако је колона војних возила ЈНА, напуштајући Сарајево, кренула из касарне на Бистрику, али је заустављена у тадашњој Добровољачкој улици. Тада су одјекнули пуцњи, а у колони је била 261 особа. Упркос наређењу да се обустави ватра, којег је издао генерал Армије БиХ Јован Дивјак, у окршају су страдали војници бивше ЈНА.

Албански парламент одбацио је данас резолуцију о признању геноцида у Сребреници. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА