Најновије

РАКОВИЋ: Шмит лажима убрзава мирно раздруживање БиХ

Историчар Александар Раковић изјавио је да је у току отворена кампања против српског народа и Српске православне цркве у региону, што се најбоље види у отвореном лагању Кристијана Шмита пред Саветом безбједности УН, аплицирању Приштине за Савјет Европе, као и у најновијем потезу цариградског патријарха Вартоломеја.

Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је поручио да Србе као народ и њену цркву може очувати само јединство.

Он је нагласио да је Шмит отворено лагао када је у Њујорку рекао да на Балкану нема мирног раздруживања, заборављајући да се Македонија прво мирно раздружила од социјалистичке Југославије 1991. године, а потом Црна Гора из заједничке државе са Србијом 2006. године.

– Његово лагање кључно доприноси раздруживању БиХ, тако да ће се и овај његов нелегитимни мандат памтити по томе што ће БиХ још брже ићи ка мирном раздруживању на Републику Српску и Федерацију БиХ, а уколико политичко Сарајево, муслимани, као главни Шмитови пулени имају намеру да започну неке сукобе, онда је то другачији проблем – рекао је Раковић за Срну.

Према његовим речима, Шмит треба то да каже, а не да сваљује кривицу на српски народ и на Републику Српску која је кренула путем повратка својих надлежности и заштите својих националних интереса у БиХ.

– Шмит треба да буде крајње отворен – да је политичко Сарајево уствари претња, а не Република Српска на коју је он показивао прстом у Савету безбедности и, ево, послужио се лажима – рекао је Раковић.

Он је рекао да није немогуће да се догоди да самопроглашено Косово буде примљено у Савет Европе, али да је било и много горих расплета у српској историји.

– Али, ако смо јединствени и ако покажемо ту нашу националну целовитост и у Републици Српској и Србији, као и са нашом браћом у Црној Гори, онда упркос свим тим пристисима који су задесили Српску, Србију и СПЦ имамо шансу да изађемо као победници из овога, само што су ово утакмице које се играју на дуге стазе, а можда чак и на цео живот – рекао је Раковић.

Она је истакао да Србија мора да се постара да јој Русија помогне у овој ситуацији тако што неће посегнути за било каквим репресивим мерама и санкцијама Русији.

– Јер, онда, ако за тим посегнемо, губимо нашег савезника. Јесте отежана улога Русије у овом тренутку јер је она забављена својим проблемима које има у Украјини, али то не значи да је немогуће да Русија подржи Србију у заштити наших виталних националних интереса – рекао је Раковић.

Он је додао да је, чак, уверен да ће се то догодити, али да и Срби „треба да ураде нешто да се то догоди“.

– Ово што је до сада био случај, ослањати се на Запад као савезника, показало се као крајње лоше по нас, јер тиме што смо хтели и срљали на Запад и западне интеграције после петооктобарских промена у Србији. То није пореметило Запад у намјрама да и даље разбија и разграђује наш државни простор сецесијом Црне Горе, а затим и једностраном сецесијом Косова – рекао је Раковић.

Он је нагласио да Срби треба да имају у виду да ће Запад поновити тај сценарио чак и уколико Срби погну рамена до краја.

– То никако не бисмо смели да урадимо, јер онда долазе нови притисци, нове уцене и томе никада неће бити крај – закључио је Раковић.

О стању на КиМ прочизајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА