Најновије

НОЋНА МОРА АРАПА: Севају варнице на Блиском истоку, а руски "Тријумф" ће направити хаос (ВИДЕО)

Руски "Тријумф" многима не да мира. Последње варнице избиле су на релацији Саудијска Арабија-Катар, будуц́и да је званична Доха најавила да намерава да купи противваздушне руске системе С-400 уз образложење да жели да појача одбрану.

С-400 у акцији (Фото: Јутјуб)

Руски "Тријумф" је умногоме изванредно оружје, а то није само мишљење војних стручњака - доказ за то је што је читав низ земаља стао у ред да га набави. Пре свега су ту Кина, Турска и Индија, али свакако је највећи одјек имала најава Катара да би и он то могао да учини. Одмах је стигла оштра реакција Саудијске Арабије која је брже боље запретила војном операцијом.

Стручњаци су мишљења да ће та полемика на релацији Ријад-Доха највероватније остати само још један у низу компликованих тренутака у билатералним односима те две земље, пре свега јер куповина софистицираних одбрамбених система попут С-400 представља процес који може да потраје дуже од годину дана.

Међутим, иако Ријад Доху не сматра ривалом ни у каквом смислу, поготово ако се у обзир узме тежња Саудијске Арабије да остане лидер у арапском свету, Доха нема намеру да ћути, већ је истог тренутка одговорила такође оштрим тоном: "Не смете нам претити, ми смо суверена земља".

 

Нови систем ваздушне одбране у Сирији погледајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА