Најновије

АМЕРИ ПРОТЕРУЈУ РУСКИ ГАС: Чији ће радијатори бити хладни?

Под маском бриге за енергетску безбедност Европе, САД планирају да подрже земље чланице Иницијативе три мора како би реализовали заједнички циљ - смањење зависности Европе од руског гаса и како би прогурали на европско тржиште амерички гас.

Гас (Фото: Риа)

Експерти објашњавају да Вашингтон показује интересовање за Иницијативу три мора само из личних интереса, јер САД покушавају да приморају европске земље да изграде нови систем за транспорт гаса и прогурају свој знатно скупљи гас.

- Тренутно се индустрија шкриљаца суочава са великим проблемима у поређењу са испорукама гаса кроз цевоводе. Тенденције су такве да амерички течни природни гас има конкуренцију у овом сектору производње, јер поред руских произвођача, течни природни гас (ЛНГ) се сада производи и у Аустралији и у Катар - оцењује руски стручњак за енергетику Александар Пасечник.

Аналитичка служба америчког Конгреса припремила је извештај о Иницијативи три мора, у коме аналитичари скрећу пажњу на могућност проширења сарадње са учесницима тог пројекта и у коме се истиче да циљеви Иницијативе три мора задовољавају бројне широке циљеве САД на пољу безбедности и економије.

У извештају се наглашава да у последњих неколико година неки чланови Конгреса показују све веће интересовање за енергетску безбедност Европе и да стреме ка смањењу њене енергетске зависности од Русије, као и на извозу америчког течног природног гаса.

- Дебата о подршци Иницијативи три мора је више покушај, него стварни корак. Можете да дискутујете о било чему, али услови на тржишту су такви да је ЛНГ сада врло јефтин, као и гас на спот тржишту. ''Гаспром'' је флексибилан у својим приступима, али свеједно, гасоводне стратегије увек победе - каже Пасечник.

Како се наводи, Иницијатива три мора је политичка је платформа земаља чланица ЕУ са простора између Балтика, Јадрана и Црног мора, који су основале Пољска и Хрватска 2015. године са циљем да yемље чланице више сарађују у области инфраструктуре, енергетике и безбедности.

Прочитајте ОВДЕ   који то град у Србији лежи на огромном богатству.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА