Најновије

ПЛЕНКОВИЋ УЦЕЊУЈЕ СРБИЈУ: Може нафта, али не руска

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је данас у Прагу коментаришуци реакције из Београда на хрватску улогу о забрани увоза руске нафте преко јадранског нафтовода да Србија не може у оваквим околностима да седи на две столице, као и да Србија може да добије нафту преко Хрватске, али не руску.

Андреј Пленковић (Фото: Влада Хрватске)

Пленковић је на питање хрватске новинарке да прокоментарише жестоке реакције које стижу из Србије због вести да је Хрватска излобирала да се Србији онемогући увоз, рекао да их је тек сада видео, и оценио да су у питању "прилично бурне и беспризорне реакције са стране Србије, нарочито медија".

"Ја сам сад у задња три месеца највећи усташа у Србији. Сад смо прешли из таблоида у ове под знацима навода мало озбиљније медије", рекао је Пленковић новинарима по доласку на самит у Праг.

Додаје да ствари треба рећи онакве какве јесу.

"То је став свих чланица ЕУ. Друго, Србија у оваквим околностима не може седети на две столице. Не може бити земља која ће доћи овде и разговарати о Европској перспективи, а не поштовати ни једну санкцију према Русији", истиче Пленковић.

Пленковић додаје да сву нафту која треба Србији, а жели је довести у Србију путем Јадранског нафтовода може преузети осим руске.

На питање да ли је председник Србије Александар Вучић тражио неки билатерални састанак да би се решила криза рекао да за сада нема такву информацију.

"Вучић је оптужио Хрватску. Он увек то ради, али нека се мало боље распита. Има пуно земаља које нису виделе никакву потребу за дерогацијом. Дакле, да је угрожена Србија у погледу нафте, да људи неће моћи да раде, да ће економија бити на коленима, да грађани неће имати бензин за аутомобиле, то је друго питање. Имамо ситуацију да ће Србија имати јефтину руску нафту која ће доћи у хрватске луке, па ће Србија због дила са Путином имати јефтинију нафту а ми ћемо бити некакве корисне будале", приметио је Пленковић.

А на питање како коментарише изјаву премијерке Ане Брнабић, да Хрватска ради исту ствар од 1941. године, каже да је то ненормална реторика која долази из Србије, како каже, "да ли од Вучица, Брнабић или од њихових трбухозбораца, таблоида".

"Ја сам први пут доживео ове године да сам главни усташа у Хрватској. Да је ово најусташкија влада Хрватсле. То наравно сви у хрватској потврђују. Нарочито десницари у Хрватској. За њих смо антихристи, комунисти Југословени, а за ове смо ваљда усташе.

То је једна реторика ван свих оквира и ван сваке памети", сматра Пленковић.

Он је додао да Србија треба да поштује режим санкција ЕУ.

"Србија може куповати нафту од било кога, нафта може доћи у Хрватску и отићи у Хрватску. И у осталом било је пуно земаља које су против тога и нек питају Европску комисију зашто се није залагала за супротно. Ми смо овде принципијелни, поштујемо режим санкција јер сматрамо да није нормално да Русија врши агресију на Украјину да тамо људи гину, да се људи протерују , да имате хуманитарну кризу да се прети чак и нуклеарним оружјем. Може нафта, али не руска", закључио је Пленковић.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА