Најновије

"ВОЛИМО ДА ЖИВИМО У ВЕЛИКОЈ КУЋИ" Патријарх Кирил позвао на прекид размирица између Украјине и Русије

Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је на прекид "међусобних размирица" између Украјине и Русије, истичуц́и, међутим, да је по овом питању далеко од западног пацифизма.

Патријарх руски Кирил. (Фото: ria.ru)

- Нека Господ буде милостив према целом нашем народу, да заустави међусобне свађе... Нека Господ просветли свакога ко је умешан у ова непријатељства, и да свако схвати да пуца на свог брата. И зато, крај рат, успостављање мира и духовног јединства целог нашег народа наша је данашња молитва и треба да буде тема нашег заједничког труда - рекао је патријарх у уторак после литургије у Успенском храму у Кремљу.

Истовремено је приметио да смо у овом случају "веома далеко од онога што се на западном језику зове пацифизам". Пацифизам је борба за мир под било којим околностима и врло често под било којим условима, објаснио је поглавар РПЦ.

Према речима патријарха Кирила, данас многе силе раде на томе да докажу да је раздвајање руског народа благослов. Говорец́и о томе, поменуо је свој давни разговор са политичарем који је питао зашто се црква залаже за очување јединственог руског простора, зар то није средњи век. Патријарх је у одговору рекао да је реч о једном народу који "жели да живи у великој куц́и".

- Питао сам тада тог господина: да ли бисте више волели да живите у малом стану, да браните своју слободу и независност од других или у великом стану, у великој куц́и? Овде ми више волимо да живимо у великој куц́и, али тако да у њој није тесно, да се тај живот не претвори у оно што се понекад дешава у заједничком дворишту, када људи постају непријатељи - рекао је патријарх Кирил и позвао све да се моле за "јединство Свете Русије".

Где би Русија и САД могле да уђу у сукоб? Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА