Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Вучићев косовски гамбит

Гамбит је шаховски израз гдје се у отварању жртвује један или више пјешака ради убрзаног развоја фигура, Ако се противник успјешно обрани, онда она особа која је играла гамбит губи партију. У једном од Мопасанових дијела налази се ова реченица: „Видим што се овим чином може изгубити, али не и што се може добити.“ Бивши шаховски првак свијета, Михаил Таљ, знао је тијеком партије жртвовати и по неколико фигура, најчешће успјешно. Видјет ћемо хоће ли и Вучић бити једнако добар као Таљ. Али, барем  што се тиче ове епизоде, почнимо испочетка.

Пише: Емил Влајки

Што горе, то боље

Излазак Срба из свих привремених, албанских институција „све док се не имплементира, према Бриселском споразуму, Заједница српских опћина“, био је крајње рискантан потез. Било је јасно као дан да Албанци никада неће дозволити да се ЗСО формира, барем не са овлаштењима које има Република Српска у БиХ, осим као икебана.

Све у свему, настао је институционални вакум. Најгоре је било са полицијом. Срби су изашли из полицијских структура, и били замијењени Албанцима што је свима изгледало нормално, јер држава мора функционирати; нема државе без полиције. Одједном Албанци постадоше „добри момци“, а Срби они који проузрокују каос и анархију!

Наравно, без Вучићевог одобрења, Срби се никада не би повукли из приштинских институција. Вучић је морао бити свјестан ризика. Албански полицајци који су на сјевер Косова дошли умјесто српских, наставили су са провокацијама и шиканирањем Срба. Окупационе снаге Космета, НАТО, КФОР, ЕУЛЕКС, стајале су по страни; оне већ двије деценије одобравају и подстичу све што Албанци раде.

Оваква напета ситуација је наново резултирала српским барикадама у највећем концентрационом логору Европе, Космету; Србима, сувременим Јеврејима под нацизмом, било је доста албанског зулума. Вучић је, дакако све то предвидио, али није знао што даље, који су слиједећи потези, и још увијек то не зна (?). Те барикаде су немоћне. Албанске оружане снаге их могу без проблема отклонити и изазвати крвопролиће. Вучић је најавио могући долазак тисућу српских полицајаца на Космет у складу са резолуцијом УН 1244, али је одмах додао како КФОР то неће одобрити!? Ако нема нешто на уму што ми не знамо, онда ће Срби у лажној албанско-САД држави још више бити шиканирани и убијани све док се не иселе.
Пошто Вучић не мисли употријебити силу – што ли је накуповао оно силно оружје - највјеројатније ће се ово смирити, а он је ставио на знање да не жели помоћ Русије да Србија би би постала „слуга Русије“. Наравно, бити овисан о Западу је „нужност“ јер се мора наставити „европским путом“. Са оваквим ставовима, „неутралне“ САД ће, обичају, „хуманитарно“ интервенирати, лажна држава Република Косова ће ојачати, а Срби ће и даље страдавати.

Вучићев гамбит или је генијалан, пошто нитко не разумије што се стварно хтјело или жели постићи са изласком Срба из приштинских институција, - али, можда, ту има нечег -  или ће остати на нивоу блефа, а на штету косметских Срба.

У шаху, неуспјешно жртвовање не резултира, ван шаховске плоче, никаквим посљедицама за било кога. У животу, жртвовати друге без икаквог плана, „па што буде“, или по систему „што горе, то боље“, може се показати као крајње неморалан чин. 

Остале текстове Емила Влајкија можете видети ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА