Најновије

Eмил Влајки: Sic transit gloria mundi (И тако пролази свјетска слава)

У америчком часопису 'ТАЈМ' (Time, New York), најпрестижнијем часопису на свијету који сваке године бира 'Личност године', било је овог пута бурно. Редакција се подијелила на два дијела. Једни су сматрали да је у свијету косовски премијер Курти највише користио америчким интересима тиме што сузбија руски утјецај на Балкану и уништава Србију која је састављена од „малих Руса“. Други су били мишљења да је то Зеленски, предсједник Украјине, и да он треба да буде личност године јер америчка индустрија највише од њега профитира. Био је позван и амерички предсједник Бајден да пресуди у том спору, али пошто он није знао ни гдје се налази, ни зашто је уопће ту, враћен је као некористан у Бијелу кућу. Коначно је економски интерес превагнуо и за личност године је проглашен Зеленски који се, као некад Хитлер, појавио ових дана на страницама 'Тајма'. Али најљепше тек долази.

Уствари, личност године је постао робот зван Зеленски. Комедијаш Зеленски је снимљен заједно са неколико својих карактеристичних покрета и гласом у МАТРИКС техници. Другим ријечима, највећи дио његових говора који се преко ТВ канала емитирају западним грађанима, исконструирани су у лабораторијама НСА (National Security Agency). Зеленски је виртуални робот који се појављује на екранима и говори, а текст се измишља по потребама челника дубоке државе у САД (аутентично). Виртуални роботи су направљени за извјестан број свјетских државника, а у нашој регији и окружењу, та „част“ је припала Вучићу, Додику, Милановићу и Орбану.

Пише Емил Влајки

Тешко се могу замислити патње српског народа на Космету. Провео сам два дана на барикадама. Било је облачно и кишовити, врло хладно. Три сата је ујутро. Киша. Склањамо се у неки кућерак без намјештаја осим десетак столица око упаљене ватре. Земљани под. Има и пар жена. Измучени смо од непроспаваних ноћи. Дан је, мало се разведрило. Пењемо се на тракторе и камионе и довикујемо страним војницима с друге стране барикада да нам се придруже. Они се смију и машу нам рукама.

Које ли људске трагедије. На сјеверу Косова до Ибра је око 50.000 људи, окружено бодљикавом жицом и барикадама. Ситуација за плакање. Они су све вријеме опкољени с једне стране Кфором и Еулексом, а са друге стране Албанцима, а поред тога сами су ставили барикаде и жице око себе. То је ситуација која подсјећа на оно што су Јевреји доживљавали у Другом свјетском рату. Варшавски гето. Било би много боље, мислим се, када би се српски народ с друге стране административне границе придружио својој браћи на Космету. Јер када би пар десетака хиљада људи дошло на НАТО границу која дијели Србију на два дијела, с намјером да је пређу, тко би се усудио на њих пуцати! Бојим се, нажалост, да је индоктринација народа у Србији таква, да многи мисле да је Космет неки баласт око врата и једва чекају да се тога ријеше.

Курти је потрошна роба за америчке потребе. Када буде био довољно искориштен, Америка ће га се ријешити и поставити на његово мјесто Муртија који ће производити нове инциденте. Америка се тако свети Србима. Нећете увести санкције Русији. Имамо ми Куртија и Муртија на претек. Спремни су да хапсе и шиканирају Србе, без икаквог разлога и кривице, до бесвјести. Ми то можемо издржати, можете ли ви? Успут,“ забавит“ ће Србију са кандидатуром лажне косовске државе у Европску Уније.

САД добро знају да српско руководство неће војском ући на Космет и, што је најважније, да неће, ни по коју цијену тражити руску помоћ. Према томе, може се над Србима иживљавати до судњег дана. С таквом, рецимо мирољубивом, државном политиком, Србија мора кад-тад капитулирати и урадити све оно што Америка тражи. А када се покажу Вучићеви лимити у извршавању њених захтјева, она ће га једноставно смијенити, изборним путом, наравно, дакле „демократски“.
Што се тиче конкретне ситуације, бит ће по оном, по тко зна који пут, „тресла се гора, родио се миш“. Невино оптуженог српског полицајца, Албанци ће пустити на слободу, изборе за начелнике четири српске опћине на Косову неће одржати до даљњег, а Срби, „задовољни“, напустит ће барикаде и вратити се у приштинске институције. „Заборавит“ ће да су те институције напустили зато јер Заједница српских опћина није формирана.
И тако пролази свјетска слава некада бунтовне и јуначке Србије.

Остале текстове Емила Влајкија можете видети ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА