Најновије

Европска комисија послала писмо премијерки Брнабић: Шта тражи од Србије?

Европска комисија тражи од Србије да повуче уведене прелевмане на увоз млека и млечних производа, стоји у писму упућеном премијерки Србије Ани Брнабић, потврђено је за Н1 у Европској комисији.

Европска комисија послала је писмо премијерки Србије Ани Брнабић у којем је изразила забринутост због разних трговинских ограничења које је Србија увела протеклих месеци, укључујући недавно уведене прелевмане – увозне таксе – на млеко и млечне производе, потврђено је за Н1 у Европској комисији.

Србија, наиме, није консултовала ЕУ пре увођења прелевмана, те Европска комисија позива да се ове рестриктивне мере – повуку.

„Србија није испунила обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, јер није консултовала ЕУ пре увођења тих мера и није дала задовољавајуће оправдање за њихово увођење“, потврђено је у Европској комисији за Н1.

У писму се Србија позива да уведене мере повуче и указује се да су неоправдано уведене нове трговинске рестрикције кршење услова из Уредбе 1215/2009 и измењене Уредбе 2020/2172.

Подсетимо, Влада Србије усвојила је 17. фебруара одлуку која се односи на увођење прелевмана (увозних такси) од 15 динара по литри млека и од 30 динара по килограму за седам врста сирева – ементалер, чедар, едам, тилсит, качкаваљ, масдам и гауда. Министарство пољопривреде Србије одлуку је обелоданило 20. фебруара, а министарка пољопривреде, шумарства и вопривреде Јелена Танасковић је у изјави за Тањуг нагласила да се овом одлуком жели „стабилизовати стање и заустави пад цена откупног млека на тржишту и на тај начин заштитити српски произвођач“.

Пољопривредници су на увођење увозних такси реаговали позитивно када је реч о млеку, али и даље траже увођење значајно већих прелевмана за качкаваљ и тврде сиреве – десет пута већих од постојећих.

Произвођачи млека настављају протесте, па су у петак 10. марта блокирали на два сата Шабачки мост, захтевајући да се премије за млеко подигну на 20 динара, да се субвенције повећају на 40.000 динара по грлу, да се уведу прелевмани на увоз готових млечних производа и да се утврди гарантована откупна цена млека.

Ево како завршава наоружање које Запад шаље у Украјину (ВИДЕО)

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА