Најновије

Украјина диктира цену српске малине

Страни купци се ослањају на цену украјинског гриза (замрзнута малина самлевена на појединачне делове) и очекују да његова цена буде 1,5 до 1,8 евра по килограму. И за сада нису спремни да плате српску малину више од украјинске.

Малине (Фото: Pixabay)

Наредна сезона биће једна од најтежих за произвођаче малина, али и за све остале у ланцу откупа и дистрибуције овог воћа, сазнаје "Политика", чији добро упућени извори тврде да је једна од најизвеснијих ствари то да ће цене "српског црвеног злата" зависити од ситуације на украјинском тржишту.

Иако се ранијих година у ово време већ знала приближна откупна цена, због нагомиланих дугова у овом сектору она је сада на нивоу спекулација, од тога да цена малина неће прећи 150 динара по килограму, па све до предвиђања осигуравајућих кућа да ће бити од 270 до 300 динара. Према ономе што овај лист незванично сазнаје од откупљивача, "истина би, за сада могла да буде негде у средини".

Ситуација на тржишту је толико сложена да се нико не усуђује да прогнозира шта ће се даље дешавати. Саговорник "Политике" добро упућен у дешавања у овом сектору каже да је једино сигурно то да у Србији нема хладњаче без мањих или већих залиха овог воћа. У нову бербу би се, према његовом мишљењу, могло ући са најмање 25.000 тона малине из претходне сезоне.

А кад је реч о цени, она ће најпре зависити од тога колико су инострани купци спремни да плате.

"Два дана сам био са страним купцима, и чуо шта говоре, али и то треба узети са резервом. Они се ослањају на цену украјинског гриза (замрзнута малина самлевена на појединачне делове) и очекују да његова цена буде од 1,5 до 1,8 евра по килограму. И за сада нису спремни да плате српску малину више од украјинске. Али, има и купаца који инсистирају на нашем виламету", објашњава саговорник "Политике".

Добро ће бити, наглашава, ако хладњачари успеју да плате малину 250 динара, уз велики ризик по којој цени ће је даље продати. Сматра ипак да је у овом тренутку тешко предвидети тачну цену.

То увек зависи и од климатских услова у сезони, и од квалитета воћа. Ако он буде лош, откупна цена могла би да буде испод 200 динара.

Производња је, према "Политикином" извору разуђена и не можемо знати колико је родило, док царина не да информације колико је малине извезено. Простор за складиштење није проблем, већ је проблем ко ће да плати ту разлику јер ће ова малина која је остала на залихама очигледно бити продата по нижој цени.

"Свакако не бих улазио у катастрофалне прогнозе о будућности малинарства. Ово је тренутно стање. Ситуација је таква да Украјина производи 30.000 до 40.000 тона овог воћа и малина у откупу ће им бити један евро. Они су у рату и само гледају како да продају", тврди извор овог листа.

Стручњаци су и раније говорили да су припремни радови у малињацима били ниског интензитета у односу на раније године и да ће се ова дешавања сигурно одразити на пад прихода.

Да се не надају залихама као последњих неколико година малинаре су још у фебруару упозорили неки од хладњачара из Ариља. Управо је прошлогодишња нереално висока цена направила хаос на тржишту.

Добронамеран савет хладњачара био је да се обради онолико колико може породично да се обере, јер сви они који буду имали веће површине ризикују да због лошије цене у откупу неће моћи да покрију трошкове.

Извор: РТ Балкан/Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА