Најновије

"НЕОПХОДНО ЗА ЈАЧАЊЕ СПРЕМНОСТИ ПРОТИВ САД И САВЕЗНИКА": Северна Кореја најавила када ће лансирати први војни извиђачки сателит

Северна Кореја је данас саопштила да ће лансирати свој први војни извиђачки сателит у јуну, који је, како је речено, неопходан за јачање спремности против претњи од САД и њихових савезника.

Фото: Јутјуб

Јапанска влада саопштила је у понедељак да је добила обавештење Пјонгјанга о плану за лансирање сателита између 31. маја и 11. јуна, преноси Кјодо.

Портпарол владе Хироказу Мацуно рекао је на конференцији за новинаре да ће Токио "предузети све неопходне мере, укључујући пресретање" сваке ракете за коју постоји бојазан да може пасти на јапанску територију.

План за лансирање је објавио у понедељак Ри Пјонг Чол, потпредседник Централне војне комисије владајуће Радничке партије Северне Кореје, пренела је КЦНА.

Он је, говорећи о једној од највећих заједничких војних вежби које САД и Јужна Кореја изводе у близини границе са Северном Корејом, рекао да због „непромишљених војних потеза“ две земље Пјонгјанг осећа „потребу да прошири извиђање и информациона средства, унапређујући различита одбрамбена и офанзивна наоружања“.

САД и савезници сматрају да је лансирање ракете Пјонгјанга са наводним сателитом еквивалентно тестирању балистичке ракете и да тиме представља кршење резолуција Савета безбедности УН које Северној Кореји забрањују такве активности везане за наоружање.

Жесток сукоб војника Кфора и Срба: "Мировњаци" насрнули на грађане који су мирно протестовали

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА