Најновије

ХРВАТИ ЖЕЛЕ ВУЧИЋА! Да ћи ће Милановић позвати свог колегу на инаугурацију?

Инаугурација изабраног председника Хрватске, Зорана Милановића, биће одржана највероватније 15. а не 18. фебруара, како је било најављивано.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Тим поводом неће бити никакве помпе или спектакла, пише данас загребачки Вечерњи лист и додаје да је наинтересантније то да ли ће на тај догађај бити позван председник Србије Александар Вучић.

А, како ће заиста изгледати инаугурације, биће познато наредне седмице, пише лист и додаје да је прва идеја била да она буде одржана 18. фебруара, дан пе ступања Милановића на дужност.

Међутим, с обзиром на то да је 18. фебруар уторак, у Кабинету Милановића размишљају да инаугурација буде померено за викенд, вероватно за суботу, 15. фебруара, када је пре пет година своју имала и одлазећа председница Колинда Грабар-Китаровић, пише загребачки дневник.

До краја седмице, наводи се, Кабинет Милановића ће дефинирати и попис гостију које према протоколу морају да позову, а идуће седмице требало би да буду послате и позивнице, што у договору с новоизабраним тимом председника, ради Кабинет одлазеће председнице.

Позивнице се по правилу шаљу свим дипломатским представништвима у Хрватској које потом јављају ко ће од представника њихових земаља и доћи на инаугурацију. Наравно, новоизабрани председник неке земље може “прескочити”, пише Вечерњи, а тренутно је, кажу, за хрватску јавност најинтересантније питање да ли ће позивница бити упућена председнику Србије Александру Вучићу.

У Кабинету Милановића кажу да о тој теми засад нису разговарали и да ће то тек доћи на дневни ред.

А ни извори блиски Милановићу по том питању нису сложни. Неки су уверени да Милановић неће позвати Вучића, други да би непозивање било глупо, јер Србија је суседна земља с којом Хрватска није у рату.

Иначе, Вучић је пре пет година присуствовао инаугурацији Колинде Грабар Китаровић у Загребу.

Милановићев Кабинет чине чланови његово Изборног штаба, а Милада Привора, некадашња шефица Протокола у Кабинету председника Хрватске каже да се ништа не мора, али да постоји нешто што се зове ред.

"А ред је да се позову председници држава земаља ЕУ, суседних земаља и свих других земаља с којима имамо интензивније билатералне односе", рекла је Привора.

Додала је и да уз стране државнике постоји и листа званичника у Хрватској који би по протоколу требало да буду позвани на инаугурацију попут свих бивших председника државе, председника Сабора, премијера, министара, начелника Главног штаба Оружаних снага, сви саборски посланици, председници Уставног суда и Врховног суда, гувернер, потпредседници Сабора, градоначелник главног града, други градоначелници.

Позива се и шеф Хрватског олимпијског одбора, председници парламентарних странака, шефови саборских клубова, ректори хрватских универзитета, директор ХРТ-а, Хине, као и црквени великодостојници...

"Наравно, то је Милановићева инаугурација и он зове кога он жели. По правилу се зове родбина и пријатељи, а позивају се и угледни грађани, па и они које се сматрају заслужним у предизборној кампањи...", каже Привора.

Додала је да је сваки председник на инаугурацији увео неке новине па се и од Милановића очекују иновације.

Каже и да се таква церемонија као што је председничка инаугурација не може направити без редатеља. "То је таква врста представе да је без редатеља то немогуће извести како треба", каже Привора.

Али, да ли ће Кабинет Председника ангажовати и редитеља у овом тренутку није сигурно, пише Вечерњи.

Меркел о комданданту Хафтару! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА