Најновије

Додик изнео нови предлог за војску у БиХ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, говорећи о повратку надлежности Републике Српске, које су биле уступљене БиХ, изнео је и нови предлог како би могло да буде решено питање војске у тој држави. Не желимо никакву другу Босну и Херцеговину изван оне која је предвиђена дејтонским Уставом, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за данашње штампано издање београдске „Политике“.

Mилорад Додик (Фото:Јутјуб)

Говорећи о имовини, Додик је оценио да Уставни суд БиХ нема право да утврђује власништво јер је то решио Дејтонски споразум.

Он је најавио да ће бити донети закони који ће потврдити да је Република Српска власник имовине на својој територији.

„Могу да најављују апелације Уставном суду, али идемо ка томе да једног дана регулишемо и то питања и решимо да одлуке тог суда неће бити прихваћене у Републици Српској“, навео је он.

Додик је оценио да је све што ради Српска одбрана Дејтонског споразума, те да у тој одбрани није ни наивна ни брзоплета.

Нови предлог за војску

„Имовину ћемо решити брзо. Као и Високи судски и тужилачки савет БиХ. Такав савет биће ускоро реуспостављен у Републици Српској“, рекао је он.

Додао је да ће покушати да разумеју тренутак када је реч о војсци, јер постоје многи који говоре да им је то проблематично.

„Па и нама је проблематично. Ето, нека се преполове војни потенцијали, смање трошкови, како би тај новац усмерили на ентитетске рачуне да решавамо социјална питања“, предложио је он и навео да тако војска остаје парадна организација.

Додао је да по питању безбедносних организација СИПА и ОСА нема ничег осетљивог, те да ће се спремити закони, извести нормативне припреме и одабрати тренутак који мора да буде координисан са финансијама.
„Када би преузели све наше људе из заједничких органа, што је око 7.000 запослених треба нам око 130 милиона евра. Толико и дајемо за заједнички буџет. Кад уредимо ствари прво ћемо тај новац повући у Републику Српску“, рекао је он.

Говорећи о упозорењима да ће изостати инвестиције, Додик одговара да Српска има своје пријатеље који су и до сада инвестирали и тврди да неће изгубити улагања.
Шмит не постоји, Срби не трпе туторе.

За такозваног високог представника Кристијана Шмита, Додик је рекао да „не постоји“.

„Бошњаци су научили да њима неко други управља, а Срби не трпе туторе. Немачка, Велика Британија и Брисел нападају Ердогана и Лукашенка да су ауторитарни лидери. А онда нам ти исти шаљу Шмита, без одлуке СБ УН и проглашавају га високим представником“, објашњава Додик.

Оценио је да ниједна одлука Шмита не важи јер у БиХ није дошао како то предвиђа Дејтонски споразум.

„Он може да се бави неким писанијима, али то више никог не интересује“, навео је Додик.

Како је оценио због претњи санкцијама Република Српска не може бити у проблему, јер нема више херметичких санкција.

„Нисам забринут, а ни народ не треба да брине. Што се тиче економије, ту нам је проблем пандемија, а не њихове претње“, рекао је он.

Контрамере на санкције, најбоље да се САД повуку

Додик је навео да у случају санкција и Република Српска није без контрамера, те да је спремна да узврати.

Политичко Сарајево и странце он је оптужио за претње да преко одузимања права на имовину желе да онемогуће инвестиције које се воде баш како би се одбранио развој Републике Српске.

Наводи да су тако заустављене изградње хидроенергетског система „Бук Бијела“, оспорен аеродром у Требињу, и гасовод.

„Имамо финансијере и све спремно, а они чине све да то спрече. И онда нам кажу, живите заједно. Зашто да живимо са таквима“, пита се Додик.

Додаје да је лек који за БиХ гурају Американци погрешан, те да би можда најбоље решење био деангажман Америке.

„Све би решили за 24 часа, мирно“, сматра Додик, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА