Најновије

МОГУЋИ СУКОБИ У БОСНИ: Амерички Савет за спољне односе о местима у свету где би могло да дође до окршаја

Босна и Херцеговина једина је "неуралгична" тачка Европе, поред Украјине, која се помиње као могуће поприште сукоба у 14. годишњем истраживању утицајног америчког Савета за спољне односе.Вашингтонски институт основан пре 100 година је, на основу процене низа експерата за спољну политику, идентификовао "растуће политичке немире и сепаратистичке претње у БиХ, што захтева појачано укључивање међународних мировних снага". Вероватноћа од избијања сукоба је средња, на скали од три, уз невелик утицај на америчке интересе.

Истраживање даје процене 30 текућих или могућих сукоба током ове године, уз посебан осврт на њихов утицај на интересе САД. Најизвеснији су, наводи се, сукоби у Авганистану, Хаитију, Либану и Венецуели због несташице хране и политичких нестабилности, уз могући егзодус становништва.

За администрацију председника САД ДЖозефа Бајдена су најопасније растуће тензије са Кином око Тајвана, Русијом ради Украјине, Ираном због нуклеарног програма. Појачане борбе у источној Украјини или велики војни сукоб у спорним областима, поново би, истиче се, подстакли појачане тензије са Русијом.

Напетост између Кине и њене области Тајвана је истакнута као потенцијално опасна нарочито због могућег укључења и других земаља у региону. Из истих разлога се врло ризичним процењује и евентуална војна конфронтација Ирана и Израела због иранског нуклеарног програма. Појачана оружана конкуренција међу криминалним организацијама у Мексику, уз цивилне жртве и пораст броја тражилаца азила такође представља претњу за регионалну стабилност.

Први пут откако је истраживање покренуто 2008. године, терористички напад на САД више се не сматра приоритетом. Међутим, опасности нуклеарног програма Северне Кореје и могућност сајбер напада на критичну инфраструктуру САД изазивају, сматрају експерти, највећу забринутост у 2022. години.

Истраживање је показало алармантни тренд великих несташица хране, смањења стране помоћи, политичких нестабилности и погоршаних економских услова. Све то, истиче се, убрзава хуманитарне и избегличке кризе широм света.

Ракета из Северне Кореје

Вашингтон је осудио испаљивање балистичке ракете које је извршила Северна Кореја, у саопштењу у којем се наводи и да је тим потезом Пјонгјанг прекршио више резолуција Савета безбедности УН. Северна Кореја испалила је поново неидентификовани пројектил ка Источном мору, саопштила је војска Јужне Кореје, неколико дана након што је лансирала хиперсоничну ракету.

Извор: Новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА