Најновије

МИЛАНОВИЋ: Против сам ширења НАТО било где, доста је

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да је против ширења НАТО било где и да ће се томе противити док је на овој функцији. „Доста је ширења НАТО. Ширење НАТО је фигуративни напад. Док сам председник, бићу против тога да се НАТО шири било где”, рекао је Милановић.

Зоран Милоановић (Фото: Јутјуб)

Он је то рекао одговарајући на питања новинара у Пожеги, а на констатацију да оправдава руског председника Владимира Путина, рекао је: „Ја мислим да онај ко заговара да се НАТО шири на Украјину угрожава и хрватски интерес. Јер ми смо у НАТО, неко сутра може наше људе тамо да пошаље. Путин је старији човек, он ће отићи. Русија неће отићи. У једном тренутку треба казати доста, где је крај НАТО”.

Упитао је новинаре да ли они хоће да преузму одговорност и да пошаљу своје дете тамо. „Кад једном преузмете обавезу, нема натраг. НАТО је дошао довољно на Исток, доста је”, истакао је хрватски председник, преноси Танјуг.

Нагласио је и да оно што данас говори, говори здраворазумски, из искуства, као хрватски председник. Додао је да се у НАТО улази политички.

„Ово су деликатне ствари, немојте се зезати с овим. Ја кад некога примам у породицу желим да знам ко је то. БиХ у НАТО? Па како? Та држава је нефункционална. Њима се подгејава илузија да ће ући у НАТО овакви”, рекао је Миланови. Русији, навео је, то страховито смета и то је опасна држава.

„Не улазимо у оправданост, ми имамо проблем. А не људе наоружавати праћкама и подгрејавати их да се боре против термонуклеарне силе”, рекао је.

О НАТО и слању хрватских јединица у борбене групе, Милановић каже: „Видећемо где ће хрватски војници ићи”.

Приметио је да није исто бити део борбене групе у Мађарској, на Балатону или Хрватска војска на првој линији у ишчекивању напада. Зашто би их слали тамо? Видећемо, све ћемо утврдити ad hoc. Сабор увек може ићи у сулуду авантуру, али ће онда и одговарати”.

Милановић је рекао да Украјина позива на смиривање тензија, а гледамо, каже, како се једна сиромашна држава уништава подгрејавањем панике. Констатовао је да се говори о неколико десетина хиљада руских војника недалеко од милионских градова.

„Након овога ће се неким стварима тешко веровати. Напросто, на оваквим стварима се губи кредибилитет ако се покаже да није било све тачно. Ми мислимо својом главом, тако ће и бити. Нико нам није ништа дао, али нећемо се светити. Нама је било теже него Украјини сада, а добили смо ембарго. Украјини се ствара илузија да се могу одбранити од Русије, подстичу их на сукоб, а истовремено се говори како наши војници тамо неће бити”, закључио је Милановић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА