Најновије

ВЛАЈКИ: Конфедерација БиХ

Прича о Додику се наставља „пуном паром“. Има и зашто. Данас ступа на снагу закон о непокретној имовини (земљиште, шуме, воде, рудна богатства, објекти…), изгласан од Народне Скупштине Републике Српске, која се од сада књижи као својина Републике Српске. Дакле, не може бити својина БиХ, те пошто нема државе без територија, то у крајњој линији, значи конфедерацију, али и престанак аспирација Бошњака да преузму контролу над читавом БиХ.

Фото: Правда

Пише: Емил Влајки

Наравно, Бошњаци имају иза себе Америку, НАТО, Уставни суд БиХ са три страна суца који су у свим важним стварима уз њих, те Суд и Тужилаштво БиХ. Точно, али и недовољно јер сви ти актери нису дио устава БиХ. На сцени је и њемачки политичар Шмит који себе представља као Високог представника, који јест уставна категорија, али га нитко никада није изабрао на ту функцију. Читаво то врзино коло је неуставно, али има иза себе војну силу, НАТО, професионалну војску, бомбе, ракете и слично, што гарантира да се све неуставно, као чаробним штапићем претвара у уставно! Према томе, Република Српска, подузимајући такве мјере враћања надлежности које су јој биле отете, дјелујући у складу с уставом, ради неуставно! Ако нетко ово није разумио, може се рећи и једноставније: Ако немаш војску, бомбе и ракете, онда си неуставан!

Све у свему, ова индивидуа, Шмит, укинула је речени закон на основу Бонских овлаштења која су, такођер, неуставна категорија. Логично, зар не?

Међутим, пошто се Република Српска на то не обазире и почет ће са књижењем своје имовине, треба мало додатног притиска. Тако је Додик добио нове санкције од Британаца заједно са предсједницом РС Жељком Цвијановић. Од сада, Додик не може путовати ни у Енглеску, ни у Америку, а, убрзо, ни у многе друге европске земље. Ипак, јасно је, да то не може спријечити примјену реченог закона. Зато Додику почињу пристизати пријетње смрћу, још увијек анонимне. Сам Бог зна како ће се све ово завршити.

Али још већа опасност за аспирације Бошњака да доминирају БиХ, долази од Хрвата. У (муслиманско-хрватској) Федерацији, Хрвати којих има око 400 тисућа а Бошњака четири пута више, имају положај „муслиманског цвијећа“. Једноставно речено, њихове главне политичке лидере бирају Бошњаци.

Коначно, Хрватима је пукао филм и рекли су: доста! Ако се не промијени изборни закон који такве манипулације дозвољава, они ће изборе бојкотирати, а изборне резултате неће признати!

Пошто се изборни закон неће мијењати јер Бошњаци не желе да изгубе своју доминацију у Федерацији, онда настаје уставна криза. Конституират ће се ХерцегБосна у жупанијама гдје Хрвати имају већину. То је, практично нови, други ентитет са надлежностима које има Република Српска. Тиме се, аутоматски издваја и трећи, бошњачки ентитет. и ето КОНФЕДЕРАЦИЈЕ! Да, рекао би нетко, али Бошњаци имају иза себе Америку. Точно, имају Америку, али не и НАТО, пошто је Хрватска чланица НАТО савеза.

Бошњаци то добро знају и пријете: „Нас је четири пута више, и избори ће тећи као до сада“. Најава предсједника водеће бошњачке странке СДА Бакира Изетбеговића како ће Бошњаци Хрватима на сљедећим изборима, уз Жељка Комшића, наметнути и политичке представнике на другим разинама, више хрватских дужносника назвало је државним ударом и агресијом на Хрвате. Изетбеговићеве пријетње укидању механизма легитимног представљања отворена су агресија на БиХ. Сад је јасно да СДА и Бакир Изетбеговић отворено исказују опредијељеност ка политици распада БиХ као заједнице три једнакоправна народа&qуот;, наводи се у приопћењу клуба изасланика хрватског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ. Наравно, уколико Бошњаци навале на Хрвате када буду основали ХерцегБосну, Хрватска ће војно интервенирати и ту Бошњаци немају никакве шансе; можда се ту чак и Срби војно умијешају. У једном или другом случају, мирном и војном, Хрвати у БиХ ће имати свој ентитет.

Постојат ће, дакле, српски, хрватски и Бошњачки ентитет са високим ступњем аутономије сваког од њих. Притом је свеједно хоће ли Додик бити елиминиран или не. То је, изгледа једини начин да се БиХ одржи.

Ствари су, дакако много комплексније од САД мијешања у унутрашње ствари других држава. Како је Хантингтон предвидио прије 30 година, У БиХ се води борба између два кршћанска народа и трећег, исламског. Алија Изетбеговић је јасно рекао у свом дјелу ”Исламска декларација”, да је света дужност муслимана да у државама гдје имају већину, успоставе шеријатску власт. Исто тако да је у тим државама кохабитација на основама грађанске, западне демокрације, неприхватљива за муслимане. Према томе, отворена борба супротстављених цивилизацијских погледа мора једном отпочети, а то је управо оно што се сада дешава.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА