Најновије

КРЕЋЕ ЈЕЗИВА НЕСТАШИЦА: Француска у великом проблему "због" Кине и Индије

Несташица лекова у Француској се погоршала алармантном брзином у последњих пет година, са око 800 проблематичних медикамената у 2018. на око 3.000 данас, саопштили су француски званичници.

Ситуација је таква углавном због проблема са набавком потребних састојака за производњу лекова, од којих већина долази из Кине и Индије, 80 до 85 одсто.

„У Француској је 2018. године између 700 и 800 лекова имало проблематично снабдевање, у поређењу са 2.500 до 3.000 данас“, саопштено је из истражног одбора француског Сената који испитује несташицу лекова

Несташица лекова присутна је и у другим европским земљама, попут Италије, која је ове зиме пријавила ограничења у снабдевању за преко 3.000 лекова, од којих су 554 била потпуно недоступна, пише Еурактив.

Ситуација са Француском је у одређеној мери необична, пошто је та земља била водећи произвођач лекова у ЕУ до 2008. године, а сада је на четвртом месту после Швајцарске, Немачке и Италије, према подацима француских власти.

У наредним недељама, пред сенатским одбором за несташицу лекова говориће француски министар здравља Франсоа Браун, како би се „процениле његове активности у борби против несташице лекова“ пре него што одбор поднесе свој извештај у јулу.

Извор: Спутник Фото: Пихабау

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА