Најновије

ПРОЦУРИЛА ВЕЛИКА ТАЈНА: Шеф ЦИА у мају био у Кини

Шеф ЦИА Вилијам Бернс у мају је тајно посетио Кину како би разговарао са тамошњим званичницима, пише „Фајненшел тајмс“ позивајући се на изворе.

„Прошлог месеца Бернс боравио је у Пекингу где се састао са кинеским колегама и истакао важност очувања директних канала комуникације између обавештајних служби“, рекао је саговорник ФТ.

Тајна посета реализована у тренутку када званични Вашингтон инсистира на преговорима са Пекингом на највишем нивоу с циљем да се стабилизују односи.

Бернсова посета је посета на највишем нивоу откако је бивши заменик државног секретара Венди Шерман јула 2021. посетила Тјенцин.

Извори наводе да амерички председник Џозеф Бајден има поверења у Бернса који је раније обављао дипломатске послове и деликатне мисије у иностранству.

Према наводима британског листа, Бела кућа и ЦИА нису коментарисали наводе о посети али је један амерички званичник рекао да се Бернс састао са представницима кинеске обавештајне службе.

Подсетимо, односи САД и Кине драстично су захладнели након што је у августу прошле године тадашњи председник Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван.

Пекинг, који Тајван сматра делом своје територије, протумачио је ту посету као подршку Америке тајванском сепаратизму и након тога је одржао велике маневре.

Напетост у односима додатно је порасла након што је на небу изнад Америке уочен кинески ваздушни балон.

УКРАЈИНЦИ ПУЦАЈУ НА СВЕ СТРАНЕ: Нове информације поражавајуће за Украјину

Извор: Спутник
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА