Најновије

EМИЛ ВЛАЈКИ: Капитулација 3

„На папиру мртво слово, на Западу ништа ново.“

Пише: Емил Влајки

Свијет је капитулирао пред Мајдан нацистичким злочинцима из Кијева којима је главни хоби спаљивање живих људи-Руса, и пред САД, једне фрустриране државе која се не може помирити са губитком статуса једине свјетске велесиле, а која је задњих неколико година доживјела низ срамотних пораза, у Сирији, Афганистану и Ираку. И умјесто да се осуди ово повампирено зло, у мејнстрим медијима превладавају антируски наслови, к'о фол, они хоће да изврше агресију на Украјину, и низ сличних свињарија. Уопће их није брига што је НАТО дошао на саме границе Русије са својим нуклеарним наоружањем. Када је Русија то урадила 1962. године инсталирајући своје ракете на Куби, Америка је хтјела отпочети трећи свјетски рат! Да, али кад НАТО то ради, то је, наравно, „друга ствар“, јер Руси су, дакако, „лоши момци“ и свака акција против њих је „хуманитарног карактера. Ј…… се ви и ваша про-нацистичка пропаганда. Хтјели бисте раскомадати Русију и дочепати се Сибира. Мало морген!

Руси хоће двије ствари. Осигурање својих (су)грађана у Донбасу (Доњецк и Луганск), да их Мајдан нацисти не наставе убијати као дивљач, и стварање тампон зона између себе и НАТО-а. Двије тампон зоне су већ остварене: Грузија и Бјелорусија. Трећа тампон зона, Украјина, требала је бити успостављена према уговорима у Минску између Кијева и двије „одметнуте“ покрајине којима је Кијев признао аутономију. Али је „љубав“ након тога кратко трајала. Запад је читаво вријеме хушкао Украјину која је константно нападала Донбас тешком артиљеријом и беспилотним летјелицама. Кренули су и преговори о укључењу Украјине у НАТО што је натјерало Русе да концентрирају око 150 000 војника на тој граници.
Намјера Руса је да војно униште украјинске снаге и да се након тога повуку. НАТО не може интервенирати јер Украјина није његова чланица. Пребацивање америчких снага у Европу и њихова антируска интервенција је прича за малу дјецу. Напомињем, и да је снадбијевање руским гасом Европе преко Украјине знатно смањено, на свега 30%.

Ипак, рат је непредвидив и ограничени, локализирани сукоб конвенционалним оружјем се, мада сада тако не изгледа, увијек може претворити у нуклеарни.

Има ли Украјина икакве везе са Босном и Херцеговином. Наизглед нема, али изглед често вара.
Након Додикове капитулације пред Вучићем који је наметнуо властима Српске њихово враћање у БиХ институције, у том ентитету се одвија права комедија. Власти Српске моле и куме муслимане/Бошњаке да сједну за преговарачки стол, али то изводе тако фарсично, да ови из Федерације то глатко одбијају. Понекад се чини да је у праву опозиција која тврди да је све скупа велика Додикова игра који купује вријеме како би догурао до избора гдје би сасвим сигурно наново побиједио.

Ипак, у свакој лудости има неке истине, и не треба бити лаковјеран пред очитим стварима. Тко зна што су Вучић и Додик смислили, а то нису могли без Руса, и што је, можда, различито од онога што представљају јавности.

Бит ће ту још свашта. Украјински ратни сценариј би могао бити искориштен за прекрајање граница на Балкану. Конкретан тијек догађаја сам описао у својој колумни 'Довиђења у слиједећем рату'.

У прилог томе бих додао „луђачко“ понашање предсједника Хрватске Милановића. Тај бивши боксер, наводни социјалиста који се јавно хвалио како му је дјед био усташа, тих звјерских убојица Срба, Јевреја и Рома, изненада је постао велики Додиков фан („Тко гласа за санкције Додику, хрватски је издајник“)! Па онда његова изјава како ни један хрватски војник неће учествовати у НАТО нападима на Русе! Да човјеку стане памет!. Ипак, овај трио: Милановић, Вучић, Додик, не прича и не понаша се тако без разлога – све су то искусни политичари - и то у тренуцима предстојећег рата.
Остављам читатељима на машту да искомбинирају какве то има везе са прекрајањем граница на Балкану.

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА