Најновије

СРБИЈА НА СКЕНЕРУ: Гранитна одбрана и растрчане ноге - по Каријевом рецепту!

Кошаркашка репрезентација Србије остварила је и трећу победу на Европском првенству против Финске, неугодне екипе која прети шутевима за три поена, али су пулени селектора Светислава Карија Пешића пронашли начин да све зауставе. Прелепо су изгледали Орлови у небројаним контранападима после гранитно чврсте одбране.

Фото: Јутјуб

Није било никаквих дилема, Финска је екипа која живи од шута за три поена и то је покушала да уради већ на почетку утакмице, а нарочито у моменту када је селектор Ласи Туови на терен послао четворицу бекова.

И Марканена као центра, иако је он целу протеклу сезону провео као ниско крило у Кливленду и основни адут му је тројка. Изненадио је Србију Маџуни, Приштевац пореклом, брзином је нападао Мицића, али је све брзо неутралисано.

Имао је и Јокић проблем са Марканеном, желео је Финац игру далеко од обруча, али је страна помоћи, у првом реду је то био капитен Лучић, учинила доста тежим сваки покушај шута најбољег играча ривала који је агресиван био и на офанзивном скоку.

Промашаји су значили и прилику за контранападе, заштита коша је била одлична, трансформација бриљантна, трчање баш како селектор Пешић воли, проток лопте идеалан, а као резултат свега стизали су лаки поени, па чак и шутевима са дистанце.

Док су Финци тражили шут, Срби су наставили са разноврсном игром, крали су лопте у серијама, а шлаг на торту свега била је секвенца у којој је Јарамаз убацио тројку на додавање Калинића, а потом преотео посед и асистирао кроз ноге за закуцавање Јагодић-Куриџе, што је Србију одвело на 19 поена вишка већ у другој четвртини.

Чак 62 поена за полувреме српског тима, закључно са акробатским поеном Давидовца, донели су предност од 28 поена, а наставак се претворио у рутину и сигурно привођење утакмице крају - уз одмарање кључних играча и разигравање оних са мањим улогама, што је стручни штаб само могао да пожели после дана паузе и пред залет за другу рунду такмичења.

И кључно, вреди подсетити на чувену изјаву селектора Пешића која дефинише његову кошаркашку филозофију. „Јака одбрана и транзициони напад!“- тако је изгледала Србија, на радост свих, а нарочито популарног Карија.

Дејан Давидовац - као да је сам себи наметнуо обавезу да размишља само о одбрани, толико да је, несвакидашње за себе, промашио лагано полагање на други обруч после додавања Јагодић-Куриџе, а потом и није био сигуран са линије слободних бацања. Доћи ће и то, све долази из добре одбране, а нови играч московског ЦСКА је у том сегменту био сјајан.

Вања Маринковић - стомачне тегобе су га спречиле да наступи на овој утакмици. 

Никола Калинић - феноменалан од прве секунде, у одбрани је заједно са Лучићем одсекао крилне играче ривала, а у нападу се нудио на различите начине, шутевима за три, продорима до самог коша. Зрела, смирена и фокусирана представа, као и до сада. 

Владимир Лучић - капитен, капитенски! Сав прљав посао је урадио, направио безброј "ливада" за лаке поене саиграча, рвао се под својим обручем, спречавао проток лопте ривала... Лавовски посао капитена.

Душан Ристић - Добио је неколико минута у финиш меча, није било потребе да га Пешић користи више против нижих петорки ривала.

Никола Јокић - нешто спорије је ушао у утакмицу и то је Марканен желео да искористи извлачећи га у одбрани далеко од обруча. Нису дуго трајали ти проблеми, веома брзо је Јокић успоставио потпуну контролу на оба краја терена и играо се кошарке, баш како уме, чак и са двојицом ривала на леђима.

Немања Недовић - страх од чињенице да неко треба да надомести поене и дефанзивни допринос Маринковића нестала је већ у првој четвртини. Бацао се Недовић за лопту, што није својствено за њега, јурио противнике кроз блокове, а у нападу је могао и за два и за три. Веома, веома важна утакмица за момка који је пропустио добар део припремних мечева због повреде.

Марко Јагодић Куриџа - његов посао је веома једноставан и он га савршено ради, ако треба ударити мало јаче, ту је, ако треба погодити отворен шут, ту је, ако треба испратити контранапад и закуцати - ту је. Када треба бити центар - био је и класичан центар, јурећи се са Марканеном који ће добро запамтити нашег МЈК-а.

Василије Мицић - имао је малих проблема на почетку утакмице да се адаптира на брзину ривала, али је све то брзо постало прошлост. Асистенције су летеле на све стране, играо је спонтано, интуитивно, али и веома паметно. Уз све, одморио је, што је веома важно за наставак такмичења.

Марко Гудурић - нема ритам, никако не може да га пронађе нити да донесе праву одлуку. И тако је из утакмице у утакмицу. Хитно му је потребна ињекција самопоуздања јер су његови квалитети веома важни за Србију. Надамо се да ће томе допринети три тројке из другог полувремена.

Огњен Јарамаз - брзи ритам Финаца му савршено одговара. И показао је то, хватајући их "на брзину", крадећи лопте, асистирајући и погађајући када је било потребно.

Никола Милутинов - придружио се екипи и одгледао победу са клупе. Мораће брзо да ухвати ритам и буде на располагању већ од наредне утакмице.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА