Најновије

Протест испред „Информера“ због интервјуа, осуде новинарских удружења… (ФОТО)

Удружење новинара Србије протестовало је због објављивања интервјуа у Информеру са вишеструким силоватељем који је у затвору због ових кривичних дела провео скоро три деценије зато што се овим садржајем поново узнемиравају његове жртве као и све жене које су претрпеле неки облик насиља.

Фото: Јутјуб

Главни и одговорни уредник дневног листа Информер Драган Ј. Вучићевић, коментаришући осуде, саопштио је да се такви интервјуи раде свуда у свету и да најугледнији светски медији објављују такав тип интервјуа и да је баш то новинарство.

„Свако ко погледа или прочита интервју који је објављен на нашем порталу или у новинама, видеће да ми ни на који начин, ни једном речју нисмо тог Игора Милошевића славили, глорификовали, популарисали. Управо супротно, ми смо написали оно што он јесте. Он јесте серијски силоватељ. Он у интервјуу признаје своје мрачне нагоне, а то је наш посао, да објавимо и оно што има да каже чак и највећи зочинац. Да би друштво реаговало, да би неки надлежни органи реаговали. Да би урадили нешто, да би га склонили са улице“, каже Вучићевић.

Вучићевић је објавио и да су га учесници протеста напали испред редакције, и да је нападе пријавио полицији.

УНС истиче да тврдња Информера да се „интервјуи попут овог раде свуда у свету – да би народ видео како размишљају злочинци“ није оправдање за објављивање медијског садржаја у коме силоватељ евоцира детаље кривичног дела, јер се тиме жртва поново трауматизује.

Подсећа да разговор са бившим осуђеницима или са онима који су на издржавању казне није забрањен, али да новинаре и медије Кодекс новинара обавезује на дух саосећања са жртвама и упозорава да се тако насталим медијским садржајем не смеју ни на који начин узнемиравати жртве кривичних дела.

Коалиција за слободу медија најоштрије осудила објављивање интервјуа

Коалиција за слободу медија најоштрије осуђује објављивање интервјуа у листу Информер са осуђеним серијским силоватељем, који је управо изашао из затвора. Проблем, наводе, представља начин на који је урађен интервју у којем Милошевић описује како је вршио различита кривична дела, и како се тада осећао.

Коалиција сматра да је у овом тексту прекршен Кодекс новинара Србије, јер је давање медијског простора силоватељу на овај начин недопустиво и не постоји никакав јавни интерес који се оваквим приступом може оправдати.

Коалиција такође сматра да су овим текстом ретрауматизоване жене, пре свега оне које су преживеле његово насиље, али не само оне, већ и све жене које су доживеле неки облик сексуалног насиља.

Указује на шири проблем, а то је да се Милошевић нашао на слободи без адекватног програма ресоцијализације, што је довело до страха грађана који објављују слике његовог кретања, а поједини медији преносе, што се коси са Законом о заштити података о личности.

Коалиција позива и Министарство културе и информисања у чијој надлежности је спровођење Закона о јавном информисању и медијима да искористи своје надлежности, јер је спорним текстом и прекршен члан 79, став 3 поменутог закона.

Савет за штампу: Информер понизио жртве и узнемирио јавност

Савет за штампу упозорава да је објављивањем исповести осуђеног силоватеља који је одслужио затворску казну, лист Информер прекршио више тачака Кодекса новинара Србије и, супротно начелу одговорности медија, понизио жртве, узнемирио јавност и застрашио своје читаоце.

Позива редакцију Информера да у свом раду почне да поштује професионалне стандарде, људска права људи о којума извештавају и да се, пре свега, води јавним интересом.

„Све то изостало је у овом случају, додатно деградирало медијску сцену и углед медија у Србији“, оцењује Савет за штампу.

Аутономни женски центар: Шамар свим женама које су преживеле сексуално насиље

И Аутономни женски центар осудио је објављивање интервјуа са вишеструко осуђиваним силоватељем.

„Објављивање овог интервјуа представља шамар пре свега свим женама које су преживеле сексуално насиље од дотичног, али и свима онима које већ данима улажу енергију у осмишљавање тактика за безбедно ходање улицама Београда, јер системска заштита не постоји и осећају да су препуштене саме себи“, навео АЖЦ у саопштењу.

Како се наводи, тачан је аргумент редакције Информера да многи медији широм света интервјуишу силоватеље и убице како би јавност могла да разуме како они размишљају, али да конкретни интервју у Информеру не служи тој сврси, јер му недостаје контекст и сензибилитет, као и професионалност и да искључиво доприноси не само релативизацији, већ и директној промоцији злочина силовања и осуђеног силоватеља.

Тужилаштво о нападу на Вучићевића

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је, након објављених навода у медијима да је нападнут главни и одговорни уредник Информера Драган Вучићевић, упутило захтев полицијској станици Стари град да се обави разговор са Вучићевићем.

Такође, како је саопштено, затражило је да се прибаве снимци надзорних камера где су се догодили напади, као и да се обави разговор са лицима која су га напала.

Извор: РТС/ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА