Најновије

ВРАЋАЊЕ КАПЕЛЕ НА ЛОВЋЕН: Шта ће бити са Његошевим маузолејом?

Митрополија црногорско-приморска се залаже за обнављање цркве на Ловћену у облику каква је саграђена у време Петра ИИ Петровића Његоша и није ни за рушење маузолеја, нити за његово измештање, речено је „Вијестима” из секретаријата Митрополије.

Капела на Ловћену (Фото: Јутјуб)

Из Митрополије је истакнуто да су све медијске манипулације последњих дана о наводном позивању на рушење најобичније, како је наведено, измишљотине, срачунате на изазивање мржње и нетрпељивости према Цркви.

Како се наводи, Митрополија би инсистирала на томе да обновљена црква буде што је могуће вернија реплика оне која је изграђена у време митрополита Петра Другог Петровића Његоша.

На питање на ком се прецизно месту на Ловћену залажу да црква буде подигнута, из МЦП наводе да „прецизна локација остаје предмет за разматрање, с обзиром да грађење на тим висинама и на врху планине представља и изузетан инжењерски изазов”.

„За нас је важно да обновљена Ловћенска капела украси врх Ловћена приближно оној слици коју сви ми православни имамо у својој свести и у дубини душе”, додаје се у одговору.

Митрополија на питање да ли сматрају да маузолеј треба да остане на свом месту цитира писмо које је тадашњем премијеру Игору Лукшицу упутио сада покојни митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а у којем захтева обнову цркве на Ловћену и предлаже да црква буде у непосредној близини маузолеја.

На питање да ли се Митрополија црногорско-приморска залаже за то да посмртни остаци Петра ИИ Петровића Његоша буду ексхумирани и пребачени у цркву, из МЦП су одговорили потврдно, наводећи да се на тај начин испуњава његов аманет.

„Велики је и тежак грех непоштовање последње воље било ког човека, а камоли Његошевог завета Црногорцима”, додају из Митрополије, преноси Танјуг.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је на округлом столу 27. јула да су, како је навео, дужни да обнове Његошев аманет, подигну цркву на Ловћену и врате његове свете и намучене кости у капелу.

У делу медија је потом након тог панела објављено да се СПЦ залаже за рушење маузолеја.

Шта ће бити са Темељним уговором, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА