Најновије

СРПСКИ НАРОД СЕ УЈЕДИЊУЈЕ: Иницијатива за очување српског идентитета и националног јединства

Српска удружења у Црној Гори усвојила су иницијативу за очување српског идентитета и националног јединства како би указали на неопходну саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак Срба на етничким просторима Црне Горе који им вековима припадају.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Удружења српских националних, научних, културних и медијских организација у Црној Гори позвала су у иницијативи странке које снагу црпе из потенцијала српског народа да безусловно превазиђу супротстављености и одлучно раде на постизању искреног и обавезујућег заједништва.

Текст иницијативе биће упућен политичким представницима српског народа у Црној Гори на усаглашавање да би се постигло неопходно јединство у настојању обезбеђивања равноправности са другим народима и националним заједницама у Црној Гори.

Српски национални савет наводи да су Срби у Црној Гори данас народ који се бори за опстанак у биолошком, државотворном, културолошком, привредном, социјалном и сваком другом смислу.

- Како је опстанак немогуће обезбедити само појединачним ангажовањем, неопходна је саборност којом треба осмислити ангажовање за опстанак и напредак српског народа на етничким просторима Црне Горе који вјековима припадају Србима - наводи се саопштењу.

Из Савета наводе да је српском народу у Црној Гори потребно заједништво које ће спречити етничку, језичку, верску и културолошку дискриминацију и у потпуности зауставити асимилацију српског народа у Црној Гори.

Идеју саборности и заједништва треба подупирати мирним и ненасилним начинима, а напомињу и да ни по коју цијену не треба правити уступке о питањима националног идентитета, службене употребе српског језика и ћирилице, статуса СПЦ, историјске и културне традиције и укључености представника Срба у административни и државни систем.

Потписници иницијативе су Српски национални савет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет "Његош" и Српски информативно културни клуб "Свети Сава". 

О припреми Мила Ђукановића за одлазак из земље прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА