Најновије

СРБИ НАЈАВИЛИ БОЈКОТ! Приштина организује референдум на северу КиМ за смену градоначелника

Власти привремених приштинских институција данас на северу Косова и Метохије организују референдум за смену градоначелника Албанаца изабраних на изборима у априлу 2023. године гласовима око 3 одсто албанских бирача.

Иако је најједноставнији начин за нове изборе био да градоначелници поднесу оставке, Приштина је одлучила да процес иде на много сложенији и дужи начин, путем петиција и референдума.

Гласање је заказано након што су грађани прикупили потписе 20 одсто бирача.

Приштина је процес референдума на све начине опструисала, због чега су сви политички субјекти који представљају Србе на Косову и Метохији позвали грађане на бојкот.

Српска листа је истакла да је Приштина учинила све да референдум не успе и да су за гласање предвиђене немогуће процедуре, наводећи да је за разрешење председника општина потребно 50 одсто плус један глас уписаних у бирачки списак, а да се због сталних притисака Приштине у последњих неколико месеци око 15 одсто Срба иселило са севера КиМ.
Осим тога, указано је да ће гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не одсликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан пошто је већи број Албанаца на бирачким списковима и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

Једностране одлуке Приштине, посебно она о укидању динара утицале су на незаинтересованост грађана да учествују у процесима које организују привремене приштинске власти.

ПОЛИЦАЈАЦ У УКРАЈИНИ ИХ ЗАУСТАВИО ОНИ ГА УБИЛИ: Вероватно су носили оружје без покрића (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА