Најновије

СБ УН: Седница о Косову и Метохији - Србију представља Вучић (ВИДЕО УЖИВО)

Савет безбедности Уједињених нација расправља о шестомесечном извештају о Косову и Метохији, а Србију представља председник Александар Вучић.
Вучић на седници СБ УН

Вучић на седници СБ УН

Председник Србије Александар Вучић је на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на Косову и Метохији рекао да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана. Указао је да власти у Приштини стварају неподношљиве услове за живот Срба и других неалбанаца.

Председник Србије Александар Вучић подсетио је на почетку свог обраћања да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, као и да су Срби испунили све на шта су се обавезали, док формирање Заједнице српских општина није ни на видику.

Ових 11 година је 11 година неипуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и неспособности ЕУ као гаранта споразума да ствари помери са мртве тачке“ рекао је Вучић.

Истакао је да је то резултирало континуираним правним и фзичким малтретирањем српског становништва на КиМ.

Указао је да иако извештај Унмика не указује на озбиљност стања на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје.

Подсетио је и да је 8. фебруара одржана специјална седница у СБ УН због ситуације на КиМ, а због тога што привремене институције у Приштини стварају неподношљиве услове за Србе и друге неалбанце.

“Извештај о раду Унмика који је пред нама данас је нешто о чему се разговара месец и по дана од када је ово уважено тело одржало специјалну седницу о ситуацији на Косову и Метохији 8. фебруара. Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије јер су привремене институције самоуправе на Косову и Метохији предвођене Аљбином Куртијем, довеле до угрожавања међународног мира и стабилности“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија тада приложила детаљно објашњење поступака на основу којих привремене институције настављају континуирано и намерно да стварају неподношљиве услове за живот Срба и неалбанаца.

“Република Србије је Савету безбедности представила све кораке којима су те институције спровеле добро планиране, широко распрострањене и систематичне нападе и третирање против српских цивила укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање“, указао је председник Србије.

Навео је да је седница из фебруара одржана захваљујући чињеници да су сви чланови Савета безбедности проценили да су аргументи Србије и поднете жалбе били у складу са чињеницама и на основу тога је одобрен захтев Србије.

“Нарочито истичем да се већина која је прихватила нашу аргументацију састојала од земаља које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на начин којим је то предвиђено одредбама правно обавезујуће резолуције Савета безбедности 1244“, указао је Вучић.

Срби и други неалбанци не могу да примају плате, пензије, социјална давања

Указао је и да је седница одржана и због тога што је онемогућено да се на КиМ трансакције обаваљају у динарима, чиме је режим у Приштини драматично и додатно учинио свакодневни живот Срба и других неалбанаца тешким, с обзиром на то да они углавном примају своје приходе у динарима.

“Укидање употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, продужене кампање против Срба од стране приштинских институција. Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима дао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено да прихвате и примају динар. Од тренутка када се завршила седница, нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период. И све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах“, рекао је Вучић.

Због тога су, указује, Срби и други неалбанци на Косову и Метохији и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга плаћања, због чега је рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

“Запослени у тим институцијама који још увек раде суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно апроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и све остале“, рекао је Вучић.

Приштина у Бриселу показала своје праве мотиве

Председник Вучић је навео и да је од 8. фебруара до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу.

“Једини опипљив исход ових напора је било излагање правих приштинских мотива. Главни преговарач Приштине, Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва, потврдили су да су њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косову и Метохији у дубокој мери утицали на људе, за разлику од Куртијевих уверавања, које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком“, рекао је Вучић.

Шеснаест етнички мотивисаних напада од фебруара

Вучић је истакао да је Курти посвећен великоалбанским аспирацијама. Додао је и да је, уместо да буде санкционисан, Куртијев режим стално награђиван, док се брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно продубила и ојачала од ванредне седнице у фебруару.

Председник Србије је навео и да се од тада догодило 16 етничких мотивисаних напада.

“Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, континуирано неоправдано одређивање притвора, насилно уклањање табли са називима и именима на српском језику у чисто српским општинама на северу КиМ од стране полиције“, набројао је Вучић.

Указао је и да су се континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили после упада приштинских параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку, где су прогонитељи Срба запленили велике количине медицинских средстава“, рекао је председник.

Напоменуо је да, иако је Унмиков извештај пун чињеничне прецизности, недостаје му повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена.

Вучић је истакао да верује да у свету постоји ипак више оних који су за очување међународног права, поштовање Повеље Уједињених Нација и резолуција УН-а, те да УН 1244 резолуција гарантује да су Косово и Метохија саставни део Републике Србије.

Након обраћања председника Србије, Александра Вучића, реч је дата Вјоси Османи, самозваној председници лажне државе.

Прочитајте ОВДЕ шта Несторовић каже о изборима и новом предлогу закона

Извор: Правда / РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА