Најновије

ПЕТРОНИЈЕВИЋ: Суђење припадницима ОВК фокусираће се на опонирање доказа

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас да ће се суђење бившим припадницима тзв.ОВК, које се наставља у Хагу, фокусирати на опонирању доказа, као и да сматра да ће сам процес трајати више од три године.

Горан Петронијевић (Фото: Јутјуб)

Петронијевић за Танјуг објашњава да је тужилаштво јуче понудило један озбиљан сет доказа, преко 140 сведока, много материјалних доказа, а да следи једна врста анализа, где ће свака одбрана понаособ имати заједнички део опонирања самој оптужници.

"Врло често се дешава да планирано време које је за извођење одређене радње, као што је саслушање неког сведока, испланира се и дозволи време од стране суда одбрани и тужилаштву. Сада прво иде кејс тужилаштва, затим случај одбране, одбрана иза тога наступа. То је тај англосаксонски систем који су они процесно увели без обзира што је законодавство косовско, и често се то промени временом, отворе се нека питања која се нису могла кроз изјаву видети јер се сваки сведок кандидује са изјавом коју одбрана или тужилаштво предаје суду. У односу на његову изјаву се онда може планирати време", наводи адвокат.

Тврди да често то предвиђено време изађе из оквира, и додаје да се никада није десило да траје краће већ обично буде дуже, што значи да ако је прогнозирано да траје две, три године, треба рачунати на три године и више.

Сматра да је тужилаштво морало да обезбеди механизме за заштиту сведока посебно имајући у виду ону праксу која је била, и која је и дан данас присутна на Косову и у свим суђењима која су везана за људе са КиМ и догађаје деведесетих и двехиљадитих година.

Као пример нарушавања свих правила процесних у вези сведока навео је случај Рамуша Харадинаја, у ком је један део сведока убијен, један део је страдао у неким сумњивим и невероватним ситуацијама, а један део је застрашен или потплаћен.

"Углавном методе се не бирају, косовски Албанци имају тај један систем који је јединствен, ту једну матрицу коју је на сву срећу део Међународне заједнице који чини овај суд, препознао, и ово је можда први пут да се у таквим процесима против косовских Албанаца за ратне злочине каже 'да, сведоци су у опасности' ", закључио је он.

Тачи: Очекујем да будем ослобођен свих оптужби

У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу данас је оптужени бивши вођа тзв. ОВК Хашим Тачи (53) рекао да очекује да ће бити ослобођен свих оптужби тужилаштва. Поред Тачија на оптуженичкој клупи су и Кадри Весељи (54), Реџеп Сељими (50) и Јакуп Краснићи (70).

Тачи се након уводних излагања тројице својих бранилаца обратио суду и навео да осећа тугу због свих жртава рата, али да сматра да се "не може једна неправда исправити другом".

Тачи је изнео и тврдњу да није било трговине органима нити да је постојала "жута кућа", као и да није истина оно што се приписује тзв. ОВК.

Према Тачијевим речима, "народ Косова" није желео рат већ мир, а рат им је био наметнут.

Он је рекао да су знали да без помоћи међународне заједнице, а посебно САД, неће моћи да буду, како је рекао, слободни и независни.

Након паузе следе уводна излагања одбране оптуженог Сељимија.

Јуче су се оптужени кратко изјаснили да нису криви, након чега је тужилаштво изнело своја уводна излагања, док би извођење доказа требало да почне 11. априла.

Тужилаштво је раније навело да ће током овог поступка бити испитано 312 сведока и да им је за то потребно око 545 радних сати.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

Одбрана: Тачи није имао никакву одговорност у тзв. ОВК

Одбрана је негирала све оптужбе које је изнело Специјално тужилаштво тврдећи да тужилаштво за њих нема довољно доказа, а најавила је и да ће оспорити поузданост сведока.

Како је навео бранилац Грегори Кихо, Тачи није негирао да су почињени ратни злочини, али је негирао да је злочине починило руководство тзв. ОВК, тврдећи и да Тачи није имао никакву одговорност у тзв. ОВК, већ да је најмоћнији био Адем Демаћи.

Адвокат је рекао и да тужилаштво током уводних излагања није говорило о рату и, како тврди, злочинима које су југословенска полиција, војска и паравојне снаге наводно чиниле над албанским становништвом на КиМ.

Бранилац је током излагања пуштао и видео снимке, као и документарац "BBC-а" у којем једна Албанка говори о наводним злочинима над албанским становништвом.

Кихо је током презентације изнео податке о наводном броју страдалих Албанаца током 1998. и 1999. године, тврдећи и да је 800.000 Албанаца прогнано са територије КиМ.

Он је изнео и тврдњу да Тачи није могао да потпише споразум из Рамбујеа без сагласности команданата, због чега је морао да се обрати Демаћију који је одбио то потписивање.

Други Тачијев адвокат, Лука Мишетић, који је иначе бранио хрватског генерала Анту Готовину, навео је да нису само припадници носили униформе тзв. ОВК, већ и обични људи који су те униформе купили у Албанији на улици за 50 долара.

У судници је приказан видео снимак Тачија из 1999. године како позива Србе да се врате на КиМ, јер како је тада тврдио Тачи, "ми нисмо водили рат да бисмо етнички очистили тзв. Косово већ да бисмо сви били слободни и једнаки".

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА