Најновије

СНС ВЛАДА ОСТАВИЛА ЈУГ СРБИЈЕ БЕЗ ПОЉОПРИВРЕДНИХ СУБВЕНЦИЈА: „Лишени смо новчаних средстава потребних за исхрану животиња”

Иако је петнаестак узгајивача аутохтоних раса домаћих животиња са југа Србије крајем прошле године благовремено предало захтеве за добијање субвенција нико од њих још увек није добио ту државну помоћ која им следује, због чега су запали у дугове а будућност бизниса којим се баве постала је неизвесна – каже за Данас Ненад Ордић, узгајивач аутохтоних раса животиња из села Преображење које се налази у околини Врања.

Фото: IN4S

Ордић који на свом имању гаји краве буше, каракачанске овце, брдске коње, балканске дугодлаке козе, балканске магарце, овце витороге жује и кокошке расе косовски певач пријавио се крајем прошле године за субвенције које држава додељује узгајивачима аутохтоних раса домаћих животиња.

– Процедура је таква да је потребно послати захтев за добијање субвенције у прописаном року, што смо ми узгајивачи са југа Србије и учинили. Потом је нужно да надлежна инспекција изврши контролу на имању узгајивача, односно да се на терену увери да ли он испуњава услове за добијање субвенције. Ако инспектор утврди да је захтев валидан стиче се услов да добијање решења о додељивању субвенције како би новац могао да буде исплаћен. Ова инспекција је требало да буде извршена крајем прошле или почетком ове године. Проблем је у томе што смо већ ушли у осми месец 2022. а ниједном од узгајивача са подручја југа Србије, сем реткима за које сумњамо да су имали протекцију, контрола животиња није обављена и самим тим субвенција још увек није додељена. Са друге стране, према информацијама које имамо субвенције су исплаћене узгајивачима са подручја централне Србије, примера ради Београда, Пожаревца, Ваљева, Крагујевца, Тополе и тако даље, али истовремено надлежни нису нашли за сходно да исто тако поступе када је реч о нама узгајивачима из општина са југа Србије, односно у рубних и најсиромашнијих делова наше земље. По свему судећи разлог је тај што држава није обезбедила довољно средстава за субвенције па су оне подељене селективно чиме је почињена дискриминација нас узгајивача са југа где их није добио нико сем незнатног броја оних који су имали протекцију – наводи наш саговорник.

Према његовим речима, то што још увек нису добили субвенције се фатално одражава на узгајиваче са југа Србије јер су у дуговима “до гуше”.

– Лишени смо новчаних средстава потребних за исхрану животиња а са друге стране не смемо да их продајемо јер су пропозиције такве да би у том случају изгубили право на добијање субвенције. Пре неки дан сам био у Црној Трави у селу Обрадовце и искрено сам се потресао када су ми два факултетски образована момка казала да су једва купили 150 бала сена да прехране животиње. Неки узгајивачи који су изостанком субвенције остали без потребних финансијских средстава просто су принуђени да продају по неку од животиња у свом власништву како би прибавили новац неопходан за исхрану других које гаје. Једноставно, ми смо у веома независном положају, односно на самој ивици опстанка када је реч о послу којим се бавимо. Такође, значајном генетичком ресурсу Србије какав су аутохтоне расе домаћих животиња, због неодговорног понашања надлежних у држави, неминовно прети нестанак – истиче Ордић.

Наш саговорник додаје да су се он и други узгајивачи са југа Србије у више наврата обраћали надлежнима у Управи за аграрна плаћања и да је одговор који добијају само тај да су “захтеви у обради”.

– Просто је невероватно да надлежни од децембра не могу да обраде наше захтеве те се стиче логичан закључак да се по свему судећи не ради ништа како би се проблем са којим се суочавамо решио на адекватан начин – каже Ордић.

Он наводи да је укупно 1.800 узгајивача аутохтоних раса домаћих животиња из Србије предало захтеве за добијање субвенција а да је држава за те сврхе издвојила око 250 милиона динара.

– Од те суме ја бих за потребе гајења аутохтоних раса домаћих животиња на свом имању требало да добијем суму од око 700 хиљада динара а отприлике толико појединачно би требало да добију и други узгајивачи са југа земље – објашњава Ордић.

Пре два дана Данас је контактирао и надлежне у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде како бисмо се информисали о томе што до исплате субвенција за узгајиваче на југу Србије још увек није дошло али до закључења овог издања нашег листа нисмо добили одговоре на постављена питања.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА