Најновије

Шта ћемо са боксерима тзв. Косова на Светском првенству у Београду?

Наша земља ће после 43 године бити домаћин Светског првенства у боксу, чија би организација могла да има потешкоће. Јер, најављен је долазак тројице боксера са Косова, које је, нажалост, признала Светска боксерска федерација, па остаје да се види како ће на то одговорити људи који воде овај спорт у Србији. Ненад Боровчанин, председник БСС, истиче да још није познато ко ће учествовати, будући да ће финалне листе изаћи у понедељак.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

На Светском првенству у Београду, које почиње у понедељак, окупиће око 650 такмичара, али је за саму организацију првенства, чини се, највећи проблем тај што ће учествовати три представника такозваног Косова. Сада је на Организационом одбору првенства, чији је председник Александар Вучић, да све ово реши, као и да одговори на низ питања.

Како је најавио генерални секретар Боксерске федерације Косова Љатиф Демоли, у Београду ће да учествује три такмичара, те је навео да ће тражити исти третман као остали такмичари.

- Пре пар дана имао сам позив од представника АИБЕ око смештаја и доласка, тако да је за сада све у реду. Ми тражимо само исти третман са свим осталим учесницима и репрезентацијама, јер смо чланови АИБЕ од 2013. године. У случају да тако не буде, нећемо учествовати на шампионату у Београду. С друге стране, не верујем да ће Боксерски савез Србије доћи у ситуацију да због неких проблема који немају везе са спортом сноси било какве последице - нагласио је Демоли за РТК2.

Овим поводом контактирали смо Ненада Боровчанина, председника Боксерског савеза Србије, који је рекао да још није позната коначна листа учесника.

- Ми још не знамо ко ће учествовати на Светском првенству, пошто ће финалне листе изаћи у понедељак. Ако на првенству буду учествовали такмичари тзв. Косова, поступаћемо по препоруци Владе Србије и штитићемо интересе наше земље - рекао је Боровчанин, да би затим и додао:

- Али, не можемо да прејудицирамо и да унапред доносимо решења, јер просто не знамо хоће ли се такмичари тзв. Косова пријавити. Ако то буду урадили, онда ћемо изнети ставове. Првенство траје 15 дана, још има времена и простора да се саопште коначне листе учесника. Све ће бити познато у понедељак - нагласио је за наш портал први човек српског бокса.

Међутим, ако се представници тзв. Косова, као што је то рекао генерални секретар Боксерске федерације, појаве у Београду, Србија ће бити на великом испиту када је реч о самој организацији. Под чијом би заставом и химном у том случају наступили ти такмичари, као и да ли би поред њиховог имена стајала звездица, што је случај са земљама које не признају Косово? Како ће се понашати наши спортисти ако случајно укрсте рукавице са представницима наше јужне покрајине? Да ли ће напустити ринг или ће, пак, да се боре?

Подсетимо и то, ово није први случај могућег сусрета на спортским борилиштима представника Србије и тзв. Косова. Још се памти онај одложени меч женских рукометних селекција 2018. године у Ковилову, када је РСС отказао дуел, након чега су наше јуниорке дисквалификоване из квалификација за Европско првенство.

А четири године раније јуниорке Србије и Косова су одлиграле меч у квалификацијама за ЕП, тада у Румунији, али није било истицања националних симбола.

Драме је било 2018. године и када је у питању карате такмичење. Јер, било је наговештаја да ће каратисти Косова да учествују на Европском првенству у Новом Саду, међутим на крају је такмичарима из јужне српске покрајине забрањен улазак у Србију.

Шта ће се сада догодити, да ли ће боксери тзв. Косова да учествују на планетарном шампионату у Србији и како ће поступити Србија, дани пред нама даће одговор.

Говор др Вучковића због којег је Вучић полудео погледајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА