Најновије

КАТАСТРОФА НА КОСОВУ: Претучен и ухапшен дечак који је прешао из ислама у православље

Душан Обреновић, младић кога су јуче приликом хапшења у Звечану и спровођења у притвор косовски полицајци брутално претукли, рођен је у мешовитом албанско-бошњачком браку и звао се Сулејман, и о њему су медији пре неколико година већ писали када је одлучио да узме православље и промени име.

Како је данас саопштио његов адвокат Предраг Миљковић, Обреновић је у притвору у јако тешком физичком стању због батина које је претрпео јуче, има вишеструке повреде и подливе и неопходна му је помоћ хирурга, пише Косово онлајн.

Његова животна прича је, међутим, врло занимљива.

Душан живи у Северној Митровици, а 2016. године се покрстио, и уместо ислама узео православну веру. Тада је променио и име, а каже да се у православље заљубио од малена.

„Ја нисам прешао, пошто су наши преци били православни, ја сам се само вратио. Отац, пореклом из Брчког, рекао је да нема проблема, сестра се није бунила, а мајка није била одушевљена”, рекао је пре неколико година Обреновић за медије.

Душан је тада истакао да је једва дочекао крштење.

„Отац је, рецимо, атеиста. Он мени није бранио, рекао ми је: 'Сине, ако си ти тако одлучио, то је твоја ствар'. И ја сам се ето, уз Божију помоћ 2016. године, осми мај је био, на Марковдан, крстио у манастиру Бањска, код оца Данила, игумана”, присећа се Душан.

Презиме је узео по династији Обреновић, име по цару Душану, а славу Светог Јована. Већина пријатеља из Косовске Митровице је прихватила његову одлуку, али како сам каже, има и суграђана којима се то није допало.

„Имај неких којима смета, неки ту из града, неки муслимани исмаиљћани, смета им то што сам крштен. Има и неких православних којима смета и добацују ми свашта на улици, али не обазирем се. Бог је тај који ће да суди свакоме, не обазирем се толико на то. Не мрзим их”, закључује Душан.

Он је својевремено био и у литији која је на последњи починак испратила упокојеног владику херцеговачко захумског Атанасија, чији је био пријатељ.

Други учесници у литији кажу да је благопочивши владика Атанасије често боравио на Косову и да су се тако Душан и он упознали и спријатељили. Атанасије је заволео тог младића, који је био необичан по понашању, а чист у срцу – кажу саговорници, пише Косово онлајн.

Душан је дошао да испрати владику Атанасија до манастира Тврдош, где је сахрањен.

Руске снаге успешно напредују у правцу Марјинке, велики украјински губици дуж целог фронта

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА