Најновије

ЕПСКА БИТКА НА ПОМОЛУ: Украјинци се полако померају

Британско министарство одбране тврди да су украјинске снаге у претходних 48 сати направиле значајан помак на истоку и југоистоку Украјине.

Украјинске снаге су вероватно направиле значајан напредак и пробиле су прву линију руске одбране, међутим, напредак у осталим областима је нешто спорији - навело је министарство одбране и навело да се поједине руске јединице хаотично повлаче кроз минска поља која су сами поставили и да трпе велике губитке.

Гардијан преноси да је руско ратно ваздухопловство било неуобичајено активно на југу Украјине где ваздушни простор пружа веће могућности Русији него у осталим деловима земље.

- Нејасно је да ли тактички удари имају ефекат - истиче британско министарство у најновијем извештају.

Политико такође преноси да се украјински контраофанзива појачава, али да наилази на чврст отпор Руса.

- Украјинске снаге удвостручиле су нападе око Бахмута у Доњечкој области на истоку Украјине и у Запорожју, али се суочавају са снажним руским отпором. Обе стране тврде да су противницима нанеле тешке губитке у последњих недељу дана – наводи Политико.

Украјинци су објавили да су напредовали до 1.600 метара око Бахмута кога су руске снаге недавно освојиле након вишемесечних жестоких борби. Јевгениј Пригожин, шеф руске приватне војне компаније Вагнер, назвао је повлачење руских трупа код Бахмута срамотним.

Украјинске снаге су током ноћи између 7. и 8. јуна покренуле офанзиву у Запорожју, али су их Руси брзо одбацили на почетне положаје, наводи амерички Институт за проучавање рата који свакодневно извештава о ситуацији на фронту. Украјинци су према сателитским снимцима у једном тренутку успели да пробију прву руску линију неких 15 километара југоисточно од стратешког града Орихива, али су одбачени на почетне положаје.

Американци су такође приметили да се воде жестоке борбе око Велике Новосилке која се налази на граници Запорожја и Доњечке.

Руски министар обране Сергеј Шојгу известио је председника Владимира Путина о борбама, између осталог и о великом нападу украјинске 47. механизоване бригаде, који је према његовим речима одбијен у вишечасовној бици у Запорожју.

Војни стручњаци су и пре почетка контраофанзиве предвиђали да је Запорожје највероватнији главни циљ Украјине с обзиром на то да би им ослобађање тог подручја омогућило напредовање према Берђанској, Мелитопољу и Токмаку одвајајући Русију од окупираних територија на југу Украјине.

ПЛАН ЈЕ ЛУКАВИ НАПАД НА КРИМ: Украјинци спремају паклене дане

Извор: Ало.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА