Најновије

ШТА ЈЕ ТО УНИШТЕНО У УКРАЈИНИ:"Патриот", или ИРИС-Т?

Оружане снаге Руске Федерације настављају са уништавањем украјинске ратне технике, а 7. јуна је друштвеним мрежама објављен снимак дејства беспилотне летелице "лансет" по једном од система противваздухопловне одбране

У почетку су се појавиле тврдње да је погођен систем ПВО америчке производње "патриот", међутим каснијом анализом фото и видео материјала утврђено је ипак реч о немачком систему средњег домета ИРИС-Т СЛМ и да су погођени лансер као и вишенаменски радар. Главни разлог несигурности о ком се тачно систему ради, била је сличност њихових моблиних лансера, поготово када се посматрају из птичије перспективе.

Датум и место описаног напада тренутно нису познати јавности, као ни да ли је радар у потпуности уништен (попут лансера) или само оштећен. На основу снимка се може закључити да је након дејства "лансета" возило, на чијој шасији је монтиран вишенаменски радар, остало непомично, док је посада успела да га напусти и евакуише се. Имајући у виду осетљивост радарских компоненти и делова, чак и ако није уништен овај подсистем ће остати онеспособљен и неупотребљив све док се не изврши комплетна поправка.

ИРИС-Т СЛМ је најновија верзија система противваздухопловне одбране ИРИС-Т СЛ средњег домета, дизајниран и произведен у немачкој компанији "Дил дифенс" (Diehl Defense), а његов једини садашњи корисник је Украјина.

Према декларацији произвођача, ИРИС пружа свеобухватну заштиту од 360 степени и предвиђен је за дејства на веома кратком и средњем домету против авиона, хеликоптера, крстарећих ракета и других претњи из ваздуха.

Пробно лансирање извршено је 2014, а производња је покренута након испуњавања техничко-тактичких захтева у јануару 2015. године. Систем чине четири компоненте: ракете врсте земља-ваздух, кутијасти вертикални лансер, вишенаменски радар и командни центар; монтирани на шасије камиона МАН СХ44 6х6, односно МАН СХ45 8х8.

Ракета земља-ваздух којом се дејствује из система ИРИС-Т СЛМ, развијена је на основу првобитне ракете ваздух-ваздух ИРИС-Т. Ракета носи високо-ескплозивно фрагментирајућу бојеву главу, може остварити брзину од око три маха и наводи се уз помоћ инфрацрвеног зрачења. Максимални домет овог пројектила по даљини износи 40 км, по висини 20 км, а на једном лансеру може бити смештено укупно осам ракета.

Навођење на циљеве врши се вишенаменским радаром који поседује могућност праћења више циљева истовремено, на веома кратким и средњим раздаљинама. У случају система испоручених Украјини ради се о радару ХЕНСОЛДТ ТРМЛ-4Д инструменталног домета 250 км, са уграђеном АЕСА (Active electronically scanned array, AESA) технологијом и средствима за електронске против-мере. Све наведене компоненте интегрисане су са командним центром који врши надзор ваздушног простора, процењује односно додељује мете и врши контролу и управљање ватром.

Као што се може закључити из техничко-тактичких карактеристика ради се о најсавременијем систему ПВО средњег домета, а процењује се да једна батерија кошта између 140 и 150 милиона долара. Овај податак заправо указује да поменути губитак представља непроцењиву штету за украјинске снаге, будући да су Украјини до сада испоручене свега две батерије, док је упитно да ли ће преостале две стићи до краја године.

Поред наведеног, ако се испостави тачном информација да је ово и једини радар за системе ИРИС који је до сада испоручен Украјини, то ће аутоматски значити да је и друга батерија тотално неупотребљива. Међутим, чињеница да су припадници руске војске успели да онеспособе овако напредан и скупоцен систем са два "лансета", чија се вредност процењује на између 20 и 40 хиљада долара, указује на још неколико пропуста украјинске стране.

Пре свега треба имати у виду да је домет беспилотних летелица "лансет" око 40 км, из чега би се могло закључити да је ИРИС био стациониран и погођен недалеко од линије фронта. Овакво позиционирање система ПВО средњег домета нам говори да је украјинска страна или преценила његове способности у домену уочавања и пресретања циљева на кратким даљинама или спремала положаје за ваздушну заседу, намењену руским хеликоптерима и фронтовским бомбардерима.

Не треба искључити ни претпоставку да посада украјинске војске није прошла адекватну обуку за употребу овог система, узевши у обзир чињеницу да се ради о убрзаним курсевима које држе инструктори из западних земаља.

Са друге стране, неопходно је одати признање припадницима Оружаних снага Руске Федерације, који су небројено пута доказали да се уз помоћ једноставног оружја и садејства између различитих видова и родова могу нанети вишеструки губици противничкој страни и остварити одлични резултати на бојишту. Оваквом развоју догађаја знатно је допринела интеграција извиђачких и борбених беспилотних летелица, односно дронова у доктрину руске војске.

Због тога делује да услед великих губитака у домену противваздухопловне одбране Украјина више нема довољан број ових система кратког домета, како би осигурала ваздушни простор изнад локација на којима су распоређена кључна средства ратне технике и објекти од великог значаја.

Негативни утицај свега наведеног већ се одражава на украјинску страну, што се може закључити из огромних губитака које су претрпеле њене снаге у почетним данима дуго најављиване контраофанзиве.

РУСИ НОСЕ ЛЕОПАРДЕ: Инжињери их расклапају и гледају све мане

Извор:Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА