Најновије

СПРЕМИТЕ СЕ ЗА МОГУЋЕ ХИТНО ПРЕБАЦИВАЊЕ ТРУПА! Амерички генерал: Русија зна наше слабе тачке, можда се одлучи за напад!

Европска унија у најскорије време треба да се припреми за могуће пребацивање НАТО трупа преко своје територије, јер је епидемија вируса корона открила све слабе тачке у области прекограничног кретања, које Русија може да искористи за напад, изјавио је бивши командант копнених снага САД у Европи генерал Бен Хоџес у интервјуу за "Одбрана24".

Маринци (Фото: pixabay. com)

Штавише, он сматра да је западне политичаре потребно убедити да Русија више није партнер, већ је њен циљ да некажњено напада чланице НАТО-а и самим тим ослаби целу Алијансу.

По његовом мишљењу, овде је кључно разумевање да је унапређење војне мобилности за НАТО подједнако важно као и заузимање општег става услед претњи на источном крилу Северноатлантске алијансе. Како наглашава, неке земље, као Пољска, Румунија и прибалтичке земље то одлично схватају, за разлику од већег дела западних европских земаља.

Одговорност НАТО-а, према Хоџесу, састоји се у дефинисању захтева, јер ЕУ може да промени законе и процедуре у вези с граничним прелазима, као и да унапреди локалну инфраструктуру и повећа ефикасност саобраћаја.

Слабе тачке НАТО

Амерички генерал проблеме војне мобилности дели на три основне групе: прву карактеришу недостаци у инфраструктури, другу недостаци у командовању и управљању, а трећу неусаглашене процедуре, које се односе на прелазак преко граница појединих земаља.

По њему, све три области захтевају хитну укљученост и сарадњу НАТО и ЕУ.

„Ако Руси или други потенцијални непријатељи у неком моменту схвате да не можемо брзо да реагујемо као они, или чак брже од њих, могли би доц́и у искушење да нанесу мали ударац једном од наших савезника“, упозорио је Хоџес.

Он даље појашњава да ако би напад прошао некажњено, јер би појачање нападнутом НАТО савезнику стигло прекасно, показало би се да Алијанса не може успешно да заштити своје чланове, а тиме би непријатељи озбиљно ослабили НАТО, што им је, коначно, и циљ. Да би се то спречило, Европа мора постати максимално отворена за НАТО трупе.

Амерички генерал је такође додао да би у случају кризе, све луке прибалтичких земаља до Гдањска биле у домету руских ракета, посебно оних распоређених у Калињинградској области. Он је упозорио да ће у случају сукоба, Балтичко море постати подручје кинетичких борби.

НАТО очекује озбиљан рад

Хоџес је такође истакао да се проблем брзог реаговања НАТО не односи само на Русију, већ и на могућност одговора на друге потенцијално кризне ситуације, као што су Балкан или Либија.

„Узимајући у обзир проблеме у међународном европском саобраћају, условљене тренутном епидемијом вируса корона, дошли смо до закључка да, иако инфраструктура остаје најважнији приоритет, очигледно је колико нам предстоји рада на унапређењу дипломатских процедура, координације, као и управљања и контроле прекограничног кретања“, закључио је Хоџинс. Према његовим речима, у зависности од конкретних услова, НАТО снаге и ресурси треба да имају могућност кретања ваздушним, железничким и друмским путевима.

Прочитајте ОВДЕ  зашто је Америка на коленима.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА