Најновије

Србија прва по броју умрлих од коронавируса у региону!

Упркос строгим мерама за сузбијање заразе и полицијском часу, који је од целог региона само у Србији уведен, наша земља, на жалост, данас предњачи по броју умрлих од вируса корона (KОВИД-19), док иза ње остају комшијске државе. Иако имају слабије мере за сузбијање вируса, оне имају бољи резултат, бар када су у питању људски животи.

Сајам (Фото: Јутјуб)

У већини држава региона уведено је ванредно стање, границе су затворене, мере карантина и изолације за заражене су оштре, али број новооболелих расте из дана у дан. Од проглашења пандемије коронавируса до данас, Србија, међутим, бележи највећу стопу смртности од ове подмукле болести пристигле са Далеког истока.

Наиме, у Србији, која броји седам милиона становника. вирус је од шестог марта до данас однео чак 28 живота, а тестирана је само 4.371 особа!

Док у суседној Хрватској, у којој живи четири милиона становника и која се са вирусом бори још од 27. фебруара, мртвих је још мање од 10, а тестови су урађени код чак 7.683 особе.

Да ли нам то говори да је Србија неспремно дочекала “незваног госта”, од којег сада из дана у дан страхујемо?

Иако се већина грађана придржава строгих мера за сузбијање коронавируса које је увела Влада, иако власт у Србији тврди да имамо неопходна медицинска средства за рад са пацијентима, струку, чак и привремене објекте за изолацију, а добили смо и респираторе, савете кинеских стручњака, и шта све нисмо… опет нешто није у реду, и даље имамо далеко више мртвих него Хрватска, Словенија, БиХ… које по овом тужном резултату остају иза нас.

Шта год причали стручњаци, против бројки не могу, јер оне говоре за себе.

Србија

У Србији су затворене школе, вртићи, јавне установе. Сви коији не раде у здравству или полицији, свој посао обављају од куће. Одлазак у продавницу, апотеку или код лекара дозвољен је само у периоду од пет ујутру до 17 сати увече, док викендом већ у 15 сати морамо бити у својим домовима. Строги полицијски час није још пао на памет никоме у региону, а све суседне земље броје мање мртвих од нас.

Корона у Србији у бројкама:

Број становника – 7 милиона

Тестирано – 4.371

Позитивно – 1.060

Новооболели – 160

На болничком лечењу – 640

На респиратору – 72

Изечено – 42

Умрло – 28

Хрватска

У Хрватској, која је нешто раније почела са борбом против вируса, такође је обустављен рад у школама, вртићима, у продавницама, осим у оним које продају храну. Затворени су сви угоститељски објекти, биоскопи, музеји, шопинг центри, забрањена сва јавна окупљања и отказани спортски догађаји. У Хрватску не може да уђе нико осим оних који поседују посебну дозволу, а већина запослених ради од куће.

Корона у Хрватској у бројкама:

Број становника – 4 милиона

Тестирано – 7.683

Позитивно – 963

Новооболелих – 96

На болничком лечењу – 354

На респиратору – 34

Излечени – 73

Умрло – 6

Словенија

У Словенији су због наглог скока заражених пооштрили рестрикције кретања грађана, тако да нико не сме да напусти тероторију општине у којој живи. Људима ће бити дозвољено да напусте своју општину само због посла или медицинске помоћи, одласка у апотеке, дипломатска представништва или правосудне органе. У Словенијиј је ношење маски обавеза на свим јавним просторима.

У својим општинама људи и даље могу да одлазе у продавнице и користе услуге које су доступне упркос оштром карантину. Полиција у Словенији може да надзире локације особа које су се определиле за самоизолацију, уместо обавезног карантина, за шта те особе морају да дају пристанак. Полиција такође има приступ препознавању лица, може да блокира путеве, улази у станове и привремено приводи људе.

Корона у Словенији у бројкама:

Број становника – 2 милиона

Заражених – 802

Новооболелих – 46

Умрлих – 15

Босна и Херцеговина

У БиХ, такође је све стало, као и у осталим земљама не само региона, већ целе Европе, али и света. Обустављен је рад школа и вртића, као и факултета. Све јавне установе су затворене, забрањена су путовања у иностранство.

Број становника – 3,5 милиона

Корона у БиХ у бројкама:

Заражених – 411

Новооболелих – 43

Умрлих – 12

Северна Македонија

Власти у Северној Македонији такође су због раста броја заражених донеле одлуку о потпуној обустави рада вртића, школа, факултета и јавних установа.

Број становника – 2 милиона

Корона у С. Македонији у бројкама:

Заражених – 329

Новооболелих – 44

Умрлих – 9

Црна Гора

У Црној Гори обустављен је путнички међународи саобраћај, осим за путничка моторна возила која превозе битну робу, снабдевају и достављају лекове, хитну медицинску помоћ. Обустављен је рад јавних установа, школа, вртића, факултета, чак је на приморју забрањено прошетати поред плаже.

Број становника – 630 хиљада

Корона у ЦГ у бројкама:

Заражених – 123

Умрлих – 2

Прочитајте ОВДЕ   шта то невероватно планирају у Хрватској.

Извор: nova. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА