Најновије

ДР ТИОДОРОВИЋ ОТКРИО КАКВЕ НАС МЕРЕ ОЧЕКУЈУ: После 1. маја сви ће имати једну обавезу!

Када ћемо победити корону и када ће бити укинуто ванредно стање, зависи од броја оболелих после 1. маја. Ипак, маске и рукавице моћи ћемо да скинемо тек у јуну. А шта ће бити после и чека ли нас нова епидемија короне, то зависи, пре свега, од нас, нашег понашања, навика, хигијене и обазривости, каже епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Др Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, ускоро ћемо добити ову битку са вирусом, али се нећемо тако лако вратити нормалном животу. Факултети ће организовати полагање испита уз одређене мере, границе ће се временом отварати, али из економских разлога, док ће туризам морати да сачека. Препорука је да лето проведете у Србији.

Каква је тренутна ситуација? Где постоји проблем и држимо ли жаришта под контролом?

- Проблеми нам се јављају у домовима за старе, односно у установама социјалне заштите, пре свега мислим на југ Србије. Ипак, успевамо да све то држимо под контролом. Што се Ниша тиче ситуација се смирује, три пацијента из Геронтолошког центра која су допремљена ономад у Клинички центар су у добром здравственом стању враћена назад у дом за старе, што је добра и охрабрујућа вест.

Шта нас чека до краја априла?

- Мере су ублажене, али морамо бити свесни да ће и ова недеља бити проблематична па се обавезно препоручује поштовање свега што је прописано јер сада се отварају пијаце, радње неких услужних делатности па молим све да поштују прописе. Оно што се свакако очекује ове недеље јесте и пад оболевања, имамо тенденцију која показује да опада број позитивних, што је врло значајан податак. С те стране гледано, ситуација делује доста оптимистично, али то не значи да се можемо опустити. Мере које полако ублажавамо не треба да нас доведу у ситуацију да верујемо да смо завршили посао.

Како да се понашамо када буде укинуто ванредно стање?

- Након свега овога што се десило, ништа више неће бити исто. Људи морају да буду опрезнији, са много вишим степеном хигијене - и личне и опште. Дакле, држите дистанцу, слушајте савете струке, јер не треба искључити и ту могућност да ће се ако се негде појави још неко жариште примењивати локалне мере. Дакле, није крај ако кажемо готово је ванредно стање.

Повратка у школе ипак неће бити, али шта је са факултетима и вртићима?

- Факултети прате рад школа дакле нема класичног повратка, што не значи да не могу да се спремају и полажу испити по мањим групама, на растојању и уз поштовање свих препоручених мера. Никако не сме да се ствара гужва, акомулација људи, зна се како ће се улазити, распоређивати. То мора да се спроведе и за упис и за полагање, као што је потребно и за студенте који неће губити годину. Ипак, деца се неће враћати у школе до краја школске године и то је најбоље могуће решење, јер није време за експериментисање. Јесте да деца мање оболевају, али није тренутак.

Шта ће бити када се границе отворе?

- Ми о томе не можемо да размишљамо сами, а да не размишљамо заједно са земљама из региона па и са Европом. Ако посматрамо границе, опет морамо бити рестриктивни, ко може да путује, под којим условима може да користи авионски превоз, у којим ће земљама границе бити отворене, верујем да ће, пре свега, бити отворене за потребе економије. То је и до сада функционисало, саобраћај који омогућава промет робе, он ће моћи да буде повећан, интензивније, али уз контролу ко прелази границу и у каквом је стању тај што прелази границу. Али свакако приоритет је промет роба и услуга, а не туристички, то ће морати да сачека. Земље у региону и у Европи прате ситуацију па ће на основу анализа ситуације одређивати како ће која отварати границе и према коме. Тако ћемо и ми.

Како планирати летовање?

- Ове године останите у Србији. То значи да требамо користити лепоте ове земље, бање, планине, али и село, свакако уз поштовање одређених мера. Грчка полако скида рестриктивне мере, али није само ствар што ће неко одавде отићи тамо, већ се поставља питање ко ће све отићи тамо, с ким ћете се срести? Летујте у својој држави, будите опрезни, путовања у иностранство оставите за период када све буде безбедно и мирно. То сада није случај, морамо бити стрпљиви. Наша земља је лепа, имамо богату туристичку понуду и верујем да ће свакоме бити лепо и сигурно. Здравље је најважније, чувајте се како бисте све ово заједно победили.

Здравствени систем се добро држи.

Како се држи наш здравствени систем с обзиром на јаке ударе? Један од тих се догодио управо у Нишу када је у једном тренутку у Клинички центар пристигло 150 заражених из Геронтолошког центра?

- Упркос јаким ударцима, наш здравствени систем се снажно и одлично држи и далеко смо од било каквог лошег сценарија. Имали смо жесток удар, али успели смо да се одупремо и сада здравствени систем много лакше све то подноси. Оно што се дешава, из болнице се отпуштају људи, а када имамо случај да у једном дану изађе 100 људи па се тај тренд настави, као што је то тренутно случај, то је реални доказ да здравствени систем успева да се бори са епидемијом и да се чак изборио. А да ли смо могли да избегнемо да у болнице уђе вирус међу здравствене раднике, то никоме није успело, па није ни нама.

Када ће бити укинуто ванредно стање?

- Не можемо о томе говорити док не прође празник – 1. мај, након тога са свим проценама ситуације које се буду дешавале током ове недеље, тек онда ћемо моћи имати јаснију слику. Предуслов за тако нешто би био знатно смањење броја оболелих, наставак овог тренда опадања позитивних, али да и сами видимо да грађани поштују прописане мере, носе заштитне маске, држе дистанцу, не окупљају се… Људи треба да схвате да свако од нас мора да примењује одређени модел понашања без обзира на то постоје ли неке забране и прописи или не. У јуну ће бити другачије него у мају, али не заборавите да спорадичне случајеве можемо имати и током лета. Опрезност увек мора да постоји све док коначно не будемо мирни.

Колико дуго ћемо још носити маске и рукавице?

- Вероватно до краја маја, као што сам рекао, сами морате бити свесни да ниво заштите мора постојати још неко време. Чак и када будемо имали тенденцију пада, да је активност вируса је смањена, да има смањену вирулентност, када имамо мање оболелих - и тада морамо да будемо на опрезу. У пандемији могу бити опасни такозвани репови епидемије, зато се не смемо опуштати и дозволити да се поново стварају жаришта. Може се десити да се због репова поново распламса негде епидемија. Зато је најбоље да се сви понашамо озбиљно и носимо маске, држимо дистанцу и поштујемо мере и савете струке.

Да ли то значи да ће даљи ток епидемије зависити само од нас?

- Апсолутно зависи од људи, односно од понашања грађана. Надам се да ћемо кроз брзе тестове имати јаснију слику о колективном имунитету. Покрећемо пројекат, то су велика истраживања, када ћемо на репрезентативном узорку, који обухвата анализу одређеног броја људи из свих крајева земље, имати јасну слику имамо ли тај стечени колективни имунитет, да ли је можда неко прележао а није имао симптоме, или је имао оне благе… То истраживање би могло почети у мају, али трајаће и јуна, а можда чак и после јуна. То је озбиљан посао.

Спреман сам да одговарам за све што сам чинио! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА