Најновије

ЗАПРЕПАСТИЛА НАС ЈЕ АГРЕСИВНОСТ КОРОНЕ! Др Стевановић о критичном периоду и спасоносној терапији!

Инфективна клиника је прва ушла у ову борбу и последња ће изаћи.

Др Горан Стевановић (Фото: srbija.gov.rs)

- Клиника је у овом тренутку попуњена са негде око 80 одсто својих капацитета. Иако нам је интензивна нега готово пуна, имамо свега четири пацијента на респиратору с обзиром на то да смо у претходном периоду имали пацијенте скинуте са вештачке вентилације и оних који су успели да избегну респираторе захваљујући лечењу. Тако да ситуација за сада јесте нешто мирнија - рекао је др Горан Стевановић, инфектолог и директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду.

Према његовим речима, апсолутни број пацијената који се јављају на преглед варира из дана у дан, али је чињеница да последњих недељу дана постоји тенденција благог пада пацијената који захтевају преглед.

- Ако се овај тренд буде наставио у наредних недељу дана или две, онда ћемо са сигурношћу моћи да кажемо да се увиђа тренд смиривања епидемије - рекао је др Стевановић.

Најтежа ситуација у Клиници била је пре две недеље када су се сви болнични капацитети убрзано пунили, када су биле пуне интензивне неге, када је био огроман број прегледа током дана и ноћи и када су морали да заустављају радиолошку дијагностику да би машине могле да се "охладе" и наставе да раде даље.

- Тада је било најтеже. И даље је могуће, ако се погреши у планирању и ако се сувише опустимо са мерама, тако нешто деси. Али ћемо сви заједно наставити да се придржавамо свих мера и надам се ће овај број оболелих бити мањи.

Чињеница је да је Инфективна клиника прва ушла у ову борбу и да ће последња изаћи, рекао је др Стевановић.

- Исто тако, инфектолошка породица у свету је изузетно мала и сви се ми доста добро познајемо, тако да од првог дана размењујемо искуства са колегама у иностранству и примењујемо све оно што се код њих показало као успешно. Нормално, неке ствари смо модификовали сходно својим потребама и искуствима, а сада већ имамо поприлична искуства са овом болешћу и знамо да препознамо када шта од терапије треба да применимо. Када је у питању примена крвне плазме, искуства са тим у свету су врло ограничена зато што је доступна мала количина. Ми смо то применили код пацијента који је имао урођени недостатак антитела, што је практично једини начин да се такав пацијент избори са било којом вирусном инфекцијом. Пацијент је за сада добро, али је сувише рано за даље прогнозе - објаснио је.

Сама агресивност вируса нас је на почетку запрепастила и колико код појединих пацијената он креће брзо да напредује и може да доведе до слома организма, али и његова непредивост, рекао је др Стевановић.

- Вирус нас је подсетио на старо добро правило клиничара који лече пацијенте да је најбитније перманентно гледати пацијенте и да не постоје тестови који ће му унапред предвидети ток болести. Дакле, морате стално да будете уз болесника и да пратите његово стање и заједно са дијагностичним тестовима да процењујете шта и како даље и да се трудите да будете бар пола корака испред болести - рекао је инфектолог.

Ја сам наступао са таблом Србија, а они наступају као приватна лица! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА