Најновије

ШОК! ИСПЛИВАЛА ДОКУМЕНТА ТАЈНИХ СЛУЖБИ: Откривен кривац за пандемију корона вируса!

Већ недељама се шире сензационалне вести о сазнањима тајних служби о корона вирусу. Да ли је то још једна теорија завере? Шта стварно стоји у новим документима тајних служби?

ЦИА (Фото: Јутјуб)

У једном извештају савеза тајних служби пет великих земаља у којима се говори енглески (САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд, названих „Five Eyes") говори се о непознатом вирусу слепог миша из Кине о којем су истраживања спровођена у кинеском Вухану. Тај извештај тајне службе достављен је аустралијском листу Дејли телеграф. Након његовог објављивања почели су да се нижу написи о "вирусу који је створио човек у лабораторији у Вухану".

Осим тога, наводи се да је свет изгубио драгоцено време у борби против вируса, јер је Кина прикривала информације. Такве оптужбе није изговорио само амерички председник Доналд Трамп, већ и неки немачки таблоиди. Да ли се заиста ради о гигантском скандалу?

Шта каже Америка

Најпре оно најважније: корона вирус није вештачки створио човек, нити је плански пуштен у свет. За бесмислице такве врсте, за које теоретичари завере широм света подгревају сличне неодрживе тврдње као и за порекло вируса ХИВ 1980-их година, нема никаквог доказа у извештају тајних служби. Напротив, и амерички директор тајних служби, којем је подређено свих 17 америчких тајних служби, објавио је саопштење за медије у ком објашњава да "као ни већина научника, ни америчке тајне службе немају никаквог разлога за претпоставку да је Ковид 19 створио човек или га генетски модификовао". Истовремено, америчке тајне службе и даље истражују да ли је вирус на људе прешао са животиња или је приликом неке несреће изашао из лабораторије у Вухану, пише DW.

Овим саопштењем, које је прошлог четвртка објавио бивши амерички амбасадор у Берлину, познат по недипломатским изјавама, а који је нови координатор тајних служби у Белој кући, Ричард Гренел, америчке тајне службе су учиниле управо сензационални изузетак од правила да не коментришу актуелне догађаје.

Не ради се о неком тајном пројекту

Само неколико дана након овог службеног саопштења објављен је чланак у аустралијском "Сатрдеј телеграфу". Ни ту у извештају, који очито потиче од аустралијске тајне службе АСИС, нема никаквих доказа да је пандемију корона вирусом изазвао човек.

Без сумње најузбудљивији аспект извештаја аустралијске тајне службе, који је до сада запостављан, представљају информације о истраживању корона вируса. Јер, већ готово 15 година, пише "Сатрдеј телеграф", један кинески тим вирусолога под вођством др Шија Зенглија, директора Центра за инфективне болести Института за вирусологију у Вухану, бави се истраживањем корона вируса који се појављују код слепог миша. Таквих вируса има више од 5.000 врста, од којих је др Ши истраживао најмање 50. Али, то није био никакав кинески тајни пројекат. Тим научника је сарађивао, на пример, с лабораторијом за здравље животиња "Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” ЦСИРО у Аустралији. Др Ши и његов сарадник Пенг Џоу провели су тамо више година. Партнер у истраживању био је и Универзитет Северне Каролине у САД.

Циљ истраживања био је да се изолују вируси који се појављују код слепог миша и провери могу ли они да пређу на човека. У новембру 2015, дакле скоро тачно четири године пре избијања садашње пандемије, студија доктора Шија са Универзитета Северне Каролине дошла је до резултата да би вируси слични САРС-у могли да пређу са слепог миша на човека и да против тога нема лека. У 2019. закључак њихове студије гласио је: "Врло је вероватно да ће будуће заразе корона вирусима попут САРС или МЕРС да потичу од слепог миша и да је велика вероватноћа да ће се то догодити у Кини."

Против нагађања

Притом су научници изричито поменули и велики ризик својих истраживања у случају да дође до несреће и да вируси побегну из лабораторија. Један од ризика су безбедносни стандарди у лабораторијима. Појавили су се извештаји америчких дипломата у Кини који су у децембру 2019. говорили о – досад непотврђеним – безбедносним недостацима у лабораторији у Вухану.

Аустралијски извештај тајне службе дакле експлицитно се супротставља неоснованим нагађањима и оптужбама. Зато је и став аустралијске владе да вирус с 95-процентном сигурношћу потиче с једне пијаце у Вухану. Али, остаје мали, ризик од пет процената да је вирус могао приликом неке несреће да напусти лабораторију – дакле без људске намере. Тим закључком, који поткрепљује и саопштење америчких тајних служби, Аустралијанци заузимају потпуно супротан став од Трампове владе. Амерички министар спољних послова (и бивши шеф ЦИА) Мајк Помпео још у недељу је говорио о "изузетним доказима да вирус потиче из лабораторије у Вухану".

Сумњив нестанак научнице из лабораторије у Вухану

Осетљиви део извештаја аустралијске тајне службе је нешто друго: аустралијска тајна служба АСИС јасним речима описује у документу на 15 страница како је Кина скривала информације и уништила нужно потребне узорке о избијању епидемије корона вирусом у децембру прошле године. Посебно је тежак случај сараднице у научној лабораторији у Вухану Хуанг Јан Линг. Према првим извештајима у кинеским медијима, она је била прва особа заражена корона вирусом. Након кратког времена она је нестала, њена комплетна биографија која је била онлајн је поништена, и до данас нема трага тој научници.

Исто тако су у јануару бројни лекари у Вухану, који су говорили о избијању нове вирусне заразе, ухапшени због "ширења гласина". Осим тога је кинеска влада са онлајн претраживача наложила да се укину појмови "SARS variation", "Wuhan seafood market" и "Wuhan unknown pneumonia". То су јасне назнаке цензуре којом је комунистички режим настојао да контролише све информације о избијању пандемије. Најтежа је ипак оптужба да је Кина већ у децембру знала да се вирус може преносити с човека на човека, али је то најпре порицала и тек 20. јануара 2020. информисала Светску здравствену организацију (СЗО). Али, с обзиром на јавно доступне и познате резултате истраживања доктора Шија, које извештај тајних служби наводи детаљно, то више није било никакво изненађење.

Порицање, хапшења и цензуре су типични за реакције диктаторских режима на неочекиване кризе. Заразе, природне катастрофе или несреће представљају велику опасност за ионако стално угрожени монопол власти у диктатурама. А кризе овакве врсте разоткрију већ одавно постојеће лоше стање. Комунистичка партија, било она совјетска након катастрофе у Чернобиљу 1986. или у Кини 2020, не жели да ризикује. А то је и раније и данас имало катастрофалне последице за људске животе.

Упркос анализи ризика,слабе мере заштите

Извештаји тајних служби из Аустралије и САД показују такође да покушаји да се само Кини припише одговорност за размере пандемије нису коректни. Чињеница је да су научна сазнања о корона вирусима и опасности која од њих прете већ годинама била јавно доступна. Пре више година су спровођене и вежбе за случај катастрофе са сличним сценаријима, пише DW.

У Немачкој је 2012. једна "Анализа ризика у заштити становништва" разрадила сценарио пандемије вируса. Резултат је: недовољна припрема, недостатак капацитета и заштитне опреме као и недостатак планова за сузбијање. Шта више, чак ни крајем јануара – изгледа да је то било јако, јако давно – ниједна влада ни у Европи ни у САД није предузела озбиљне мере. Тек кад су смртоносне размере пандемије корона вируса постале видљиве у Италији, почело се с ужурбаним увођењем мера. Зато је оправдана сумња да би друкчија информативна политика Кине у децембру прошле године и тиме добијени месец дана за борбу против пандемије нешто битно променили.

Доналд Трамп хитно тестиран на корона вирус! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА