Најновије

СИ ЂИНПИНГ НАМ ШАЉЕ ВАКЦИНУ ЗА КОВИД-19: Колико је она заправо безбедна?

Чим Кина направи вакцину против вируса КОВИД-19, а то би, према проценама које износе у Пекингу, могло да се догоди већ крајем јуна или почетком јула, добиће је и Србија. То би могло у потпуности да нас заштити од евентуалног другог таласа епидемије на јесен или зиму.

Си Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Како сазнаје Српски телеграф, кинески председник Си Ђинпинг поручио је својим сарадницима и здравственом сектору Кине да српским савезницима и пријатељима, како нас је назвао, вакцина мора да буде доступна малтене истог тренутка када и Кинезима, и то по најповољнијим могућим условима. Уз нас, ову привилегију, али и част, имаће још само неколико земаља.

Подсетимо, пре неколико дана из Кине је стигла јасна порука да ова земља сама ради на вакцини за КОВИД-19 и да не жели да удружује напоре са другима на том пољу. Паралелно са Кинезима, и друге државе и фармацеутске компаније широм света раде на развоју цепива, међутим, чини се да су кинески стручњаци најдаље одмакли.

Велики оптимисти

Кинески научници и медицински стручњаци са развојем вакцине против инфекције КОВИД-19 кренули су први, још крајем јануара. Сада су увелико у току клиничка испитивања, а у Пекингу су изнели процену да би она могла да буду завршена већ крајем јуна. Шеф кинеског експертског тима који је само шест дана по увођењу ванредног стања стигао у Србију др Пенг Џићијанг потврдио је да Кина увелико ради на откривању вакцине, без помоћи других држава које експерименте изводе у међусобној сарадњи.

- Американци имају свој тип истраживања, а ми свој. У Кини су већ урађена испитивања вакцине на животињама, а сада се почиње клиничко испитивање на људима-добровољцима. Вакцина је најбоље решење, а ми је можемо очекивати отприлике крајем јуна - навео је по доласку у Србију Пенг, који ради у Центру за контролу заразних болести провинције Гуангдонг.

Према писању кинеског дневног листа Чајна дејли, у току је друга фаза клиничких испитивања вакцине. У граду Вухан, месту где се вирус први пут појавио, истраживачи са Биотехнолошког института Кинеске војно-медицинске академије ангажовали су око 500 волонтера, пацијената из болнице Жонгнан, који су добровољно примили пробну вакцину. Уколико ова фаза испитивања буде успешна, како даље извештава лист, вакцина ће се тестирати на више од 1.000 људи у трећој фази, после чега ће бити јасно да ли Кина има вакцину против коронавируса.

Кинески медији су први на планети известили да су клиничка испитивања вакцине на људима одобрена 17. марта, а у том месецу је завршена и прва фаза тестирања овог цепива.

- У складу са међународним стандардима спремни смо за сигурно ефикасно клиничко испитивање. Обезбедили смо и контролу квалитета и имамо капацитете за масовну производњу - поручио је истраживач Чен Веј са Кинеске војно-медицинске академије.

Коментаришући очекивани позитиван исход истраживања у Кини, одлична познаватељка тамошњих прилика и ауторка књиге "Кина у Европи" Сања Арежина каже да је наше партнерство са најмногољуднијом земљом света доказано у неколико наврата, па је сасвим извесно очекивати да ће се оно имати ефекта и у случају проналаска вакцине против короне.

- Ако Кина прва дође до вакцине, она ће свакако бити на добробит целог света. Међутим, захваљујући свеобухватном стратешком партнерству које Србија има са Кином од 2016, можемо очекивати да ћемо бити на листи приоритета када је реч о добијању те вакцине. Осим њене доставе, Кинези ће нам сигурно доставити информације о томе како и ми сами можемо да је производимо - навела је Арежина.

"Појас и пут"

Она истиче да је тренутно у фокусу кинеске пажње изградња тзв. здравственог пута свиле (Хеалтх Силк Роад), који представља један крак капиталног инвестиционог плана "Појас и пут".

- Србија од тог плана већ види многе резултате, док је здравствени пут свиле у овом моменту приоритет над приоритетима - додала је Арежина.

За директора Центра за сарадњу са земљама Азије Зорана Спасића нема никакве сумње да ће Србија бити међу првим државама која ће од Кинеза добити вакцину.

- Имајући у виду да је Србија међу првима добила помоћ из Кине, а поврх тога и кроз помоћ у изградњи лабораторије "Ватрено око", у потпуности можемо очекивати да ће председник Ђинпинг упутити контингент вакцина у Србију - наводи Спасић.

Путин се огласио о ревизији историје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА