Најновије

СЛЕДЕЋА ПРЕТЊА? Нови ковид синдром напада европску децу, Србија га још нема!

После вести да је око 230 деце у Европи до сада оболело од новог синдрома упале који се повезује са Ковидом 19, а да је двоје деце преминуло, питали смо епидемиолога Зорана Радовановића шта би могло да стоји иза необјашњивог синдрома који буни стручњаке.

Заштита од корона вируса (Фото: Pixabay)

Од последица обољења једно дете је преминуло у Британији, а друго у Француској. Светска здравствена организација саопштила је јуче да се под хитно и врло пажљиво мора истражити необјашњиви синдром вишеструких упала који погађа децу. Симптоми упалног синдрома су висока температура, стомачне тегобе, осип, срчане сметње.

“За сада се не зна да ли је коинциденција, али прво се мислило да симптоми те деце личе на Кавасаки синдром. У питању је узрочно последична веза. Сумњиво је што Кинези о томе нису ништа саопштили, изгледа да су се концентрисали само на старије, деца су код њих била или без или са благим симптомима ковида. Овај вирус системски прави оштећења и није локализован само на плућа. Чули сте за људе који су губили чуло мириса, то значи да долази и до мозга. У складу с тим могуће је да нека деца која су предиспонирана тако реагују и имају симптоме синдрома. Кавасаки је непријатно аутоимуно обољење које ако се лечи на време не мора да доже до компликација и дете се извуче. Лекари би требало да обрате пажњу на симптоме код деце. Колико знам ми до јуче нисмо имали ниједан такав случај”, рекао је Зоран Радовановић.

Према прелиминарној дефииницији СЗО, синдром је чешћи током актуелне пандемије али појављује се и код деце која нису позитивна на Ковид 19.

“За сада знамо веома мало о овом синдрому упале”, рекла је епидемиолог СЗО Марија ван Керкове.

Пројекат чиповања успешно спроведен над 3.000 Швеђана! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА