Најновије

КАКО ЈЕ СВЕТ "ЖРТВОВАО" СТАРЕ У ПАНДЕМИЈИ КОРОНА ВИРУСА? Британци признали да намерно желе да 60 одсто људи буде заражено!

Пре три месеца, када је корона вирус почео да се шири земљама Европе, британска влада је наредила болницама да се припреме за прилив пацијената, али њен савет неким од најугроженијих људи у земљи - становницима старачких домова - био је да је "мало вероватно" да ће бити заражени.

Коронавирус (Фото: Pixabay)

Амерички медији пишу о томе да је свет генерално споро реаговао у заштити старих особа у пандемији корона вируса, те да је практично "жртвовао" старе фокусирајући се на заштиту болница.

Пре три месеца, када је корона вирус почео да се шири земљама Европе, британска влада је наредила болницама да се припреме за прилив пацијената, али њен савет неким од најугроженијих људи у земљи - становницима старачких домова - био је да је "мало вероватно" да ће бити заражени.

Те смернице ће остати на снази током наредне две и по недеље, када је број случајева корона вируса у Великој Британији "експлодирао".

У време када је тај савет повучен, 13. марта и замењен новим смерницама потврђена су била већ 594 случаја и било је прекасно.

До 1. маја, од укупно 33.365 потврђених смртних случајева у Енглеској и Велсу, најмање 12.526, или 38 одсто били су станари старачких домова, показује последња процена Канцеларије за националну статистику (ОНС).

Особље домова и стручњаци сматрају да барем део кривице за највећи број смртних случајева у Европи сноси владина одлука да примат у заштити имају болнице а не установе за старе.

Други су окривили споро масовно тестирање, владину наводну жељу да се стекне "имунитет стада" (што она негира) и неуспех у намери да довољно брзо нареди затварање земље.

Велика Британија није у овоме усамљена, јер су, како наводи, многе државе споро реаговале на претњу у установама за негу старих, а последице су биле погубне.

Британци признали да намерно желе да 60 одсто људи буде инфицирано корона вирусом

Главни научни саветник британске владе рекао је још средином марта да власт жели да 60 одсто популације добије корона вирус, како би онда покушали да формирају колективни имунитет и тако спречили да инфекција постане криза која би се изнова и изнова враћала.

- Оно што никако не желимо јесте да га сви добију у кратком временском периоду, па да нам медицинске службе буду претрпане, већ да "отупимо" врх епидемије. Вирус не можете да зауставите, али можете да продужите временски период, у коме би више људи формирало имунитет на ову инфекцију. То само по себи постаје део процеса заштите - истакао је тада Валанс.

Руска војска од почетка године добила више од 750 најновијих и унапређених система наоружања! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА