Најновије

ОВАЈ КОНТИНЕНТ ЈЕ КОРОНА УНИШТИЛА: Има 1,2 милиона заражених, 60.000 умрло, али епидемија убрзава! (ВИДЕО)

За Латинском Америком је још једна лоша седмица када је реч о епидемији корона вируса јер број новооболелих и смртних случајева расте брже него у другим деловима света, пише CNN.

Заражени корона вирусом (Фото: Јутјуб)

У овом региону забележено је скоро 1,2 милиона заражених, а преминуло је више од 60.000 људи.

"Посебно смо забринути за Средњу и Јужну Америку, где има много земаља у којима епидемија убрзава", саопштено је у среду из Светске здравствене организације.

СЗО верује да у Јужној и Средњој Америци трансмисија још није достигла врхунац, а то значи да ће број заражених и умрлих наставити да расте.

Исто тако, упозорили су земље да не ублажавају рестриктивне мере како би покренуле економију прерано.

Три најгоре погођене земље Латинске Америке су Бразил, Мексико и Перу, где живи око 60 одсто целокупног становништва тог подручја, док је с друге стране, Уругвај у знатно бољој позицији.

У Бразилу је пријављен најмање 645.771 случај заразе и 35.026 преминулих и трећа су земља у свету по броју мртвих.

У Бразилу се спроводи значајно мање тестирања него у САД, што указује на то да је и велики број случајева заразе нерегистрован .

У Мексику су се ове недеље догодиле две наизглед опречне ствари. Најпре је Мексико забележио највећи број заражених, али и умрлих од корона вируса од почетка епидемије, у једном дану је било више од 1.000 смртних случајева. Али је упркос црним бројкама и контрадикторним порукама владиних званичника почело постепено отварање и ублажавање мера рестрикција.

И у Перуу епидемија не јењава. Са 187.400 случајева заразе Перу је друга у Јужној Америци након Бразила по броју оболелих.

И ту се спроводи више тестирања него у другим земљама па постоји реалнија слика распрострањености вируса. Упркос томе, међутим, власти Перуа намеравају поново да покрену економију.

У Уругвају је ситуација потпуно другачија и ту земљу називају латиноамеричким Новим Зеландом због начина на који су одговорили на епидемију коронавируса.

Наиме, у Уругвају, који се граничи са Бразилом, има око 3,5 милиона становника, а забележена су само 832 случаја корона вируса.

За последње две недеље забележен је један смртни случај, а укупно су 23 особе преминуле од Ковида 19.

Стручњаци сматрају да су разлози због којих се Уругвај добро носио с епидемијом вишеструки. Између осталог, врло рано су уведене строге мере, укључујући карантин, заражени су упућени у изолацију и праћени су, а спровођена су и насумична тестирања.

Израелци протестовали против плана премијера Нетањахуа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА