Најновије

ПРЕТИ ИМ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ, А ДА ТОГА НИСУ НИ СВЕСНИ! Корона оставља велик траг на телу код оболелих без симптома

Када се људи заразе и добију позитивне резултете теста на ковид-19, али не развију кашаљ, високу температуру или друге уобичајене симптоме вируса, њихове случајеве називамо "асимптоматским". Такве људе понекад називају и "тихим преносиоцима" због тог што несвесно могу да заразе друге, а то је велики фактор у ширењу пандемије.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Међутим, колику су они опасни по друге и њима самим прети опасност, а да ни тога нису свесни.

Ако тек почињемо са разумевањем материје, бити без симтома када имате вирус не значи да се неће развити компликације које ковид носи са собом.

Према новообјављеном истраживању, асимптоматске жртве вируса суочавају се са скривеним опасностима по здравље, укључујући две о којима морате да знате, пише "Вуменс Хелт".

Свакако долази до оштећења плућа

Нова студија фокусирала се на групу од 37 пацијената без симптома у Кини. Док учесници студија нису показивали спољашње назнаке вируса, истраживачи су желели да знају о свим променама које би могле да се десе унутар њихових тела. За откривање су користили ЦТ скенере, осетљиви облик унутрашњег снимања.

Оно што су открили било је запањујуће: 57 одсто асимптоматских пацијената имало је скенирање плућа са "пругастим сенкама" и "узорком млечног стакла" - а обоје указују на упалу или оштећење плућа. Ови обрасци су уобичајени и код теже оболелих од новог вируса.

Друга је студија истраживача са Скрипс истраживачког института у Калифорнији, која се бавила сличним истраживањем. Они су се исресредили на групу асимптоматских случајева са Дајмонд Принцес крузера.

У тој групи, 54 одсто пацијената показало је супклиничке абнормалности плућа. "Супклиничко" овде значи без спољашњих знакова болести или испуњавања дијагностичких нивоа - не значи да штета није била озбиљна.

Кинески истраживачи поставили су теорију да овде промене у плућима могу да буду привремене и нестану након што вирус напусти тело. Калифорнијска студија позвала је на даље праћење како би се разумели дугорочни ефекти на респираторно и здравље плућа. Истина је да у овом тренутку не можемо да будемо сигурни.

Оно што ови налази тренутно потврђују јесте да ковид узима опаснији данак телу него што то симптоми - или недостатак истих - показују.

Постоји више истраживања о "тихим преносиоцима" која показују да су опаснији по друге него што је ико очекивао.

Асимптоматски случајеви имају шири прозор за "расипање вируса"

Процес назван "расипање вируса" настаје када се вирус размножава унутар тела, а затим се ослободи у околину, издахне у аеросолима и капљицама приликом дисања, кијања, кашљања,или чак - певања.

Током вирусне инфекције варира број ослобођених вируса у околину и то колико других особа неко може да зарази. Неки од доказа упућују на то да је вирус корона најзаразнији у периоду од неколико дана пре појаве симптома, када је пораст количине вируса у организму висок.

Кинески научници испитали су одливање вируса у својој групи асимптоматских пацијената и открили да у просеку траје 19 дана - што је било пет дана дуже него у контролној групи са симптомима!

Распон ширења вируса асимптоматске групе био је од 6 до 45 дана, што је изузетно широк распон.

Суперраспршивачи вируса

Тренутно вирусолози верују да 40 до 45 одсто људи који се заразе ковидом-19 остаје без симптома. То је разлог због ког се за асимптоматски оболеле често сматра да су "супер распршивачи" вируса - јер немају симптоме, те је тешко одредити када су најзаразнији.

Да ли је већа вероватноћа да ће млади бити без симптома? Кратак одговор је да.

Сви смо видели фотографије и видео снимке младих који се проводе у кафићима и на плажама, срећни што су изашли из карантина и наставили са нормалним животом - са нагласком да друштвеним окупљањима, понекад и великим.

Наука каже да постоји социјални ризик као последица таквог понашања. То је зато што код младих постоји већа шанса за асимптоматску заразу - што имплицира да су тихи шириоци вируса вероватно млади људи.

Епидемиолози све више верују да је ова повезаност између младих, великих друштвених окупљања и асимптоматских инфекција један од разлога зашто такве новонастале инфекције вирусом корона видимо у државама и градовима који су попустили са марама. То је појава виђена широм света, али нигде више него у САД.

Шта то значи за вас и вашу породицу?

Постоје четири главне импликације:

1. Ако у породици имате младе људе, обавестите их о скривеним факторима ризика који могу унапред бити постављени у вашој породици. Млади се често осећају непобедиво, али не желе да повреде оне које воле.

2. Када процените ризике у било којој ситуацији - на пример, да ли ћете ићи на породичну вечеру - препознајете да млади, у просеку, представљају већи ризик.

3. Због повећаног броја нових случајева заразе, морате да радите на свом имуном систему. Да ли радите све што можете да подржите имунолошку одбрану свог тела?

4. Не заборавите да било ко може бити без симптома, не само млади. Зато будите пажљиви. Не излажите се директном или блиском контакту, држите се подаље од гужве и избегавајте боравак у затвореним просторијама са људима са којима ниста били у карантину.

Прочитајте ОВДЕ   да ли корона може да се добије два пута.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА