Најновије

"ТО ЋЕ БИТИ ЈЕДАН ВЕЛИКИ ТАЛАС" Расте број новооболелих од короне широм света! Стручњаци издали упозорење!

Многи епидемиолози повећање броја заразе сматрају поновним оживљавањем епидемије те почетка другог таласа корона вируса.

Коронавирус (Фото: pixabay.com)

Пре неколико дана британски премијер Борис Џонсон изјавио је да Европу погађа други талас ковида-19. Ипак, епидемиолози упозоравају да се термин други талас користио док се о новом вирусу SARS-CoV-2 мислило да показује изразити сезонски образац, попут грипа која доминира током касне јесени и зиме.

Аналитичари су упозоравали на пандемију шпанског грипа из 1918. године, која је однела животе између 50 и 100 милиона људи, а одвијала се у три таласа до 1920. године, од којих је други био најсмртоноснији.

За разлику од грипа, код ковида-19 такав се сезонски образац не уочава па Светска здравствена организација истиче да смо у првом пандемијском таласу.

- То ће бити један велики талас. Ићи ће мало горе и доле. Најбоље би било да га одмах поравнате и претворите у нешто што вам само "запљускује" ногу - рекла је Маргарет Харис, портпаролка СЗО током ванредне конференције за новинаре.

Она додаје да су респираторни вируси у прошлости су имали тенденцију да се манифестирају у различитим сезонским таласима

- Ово је нови вирус који се понаша другачије. Чини се да годишња доба не делују на пренос вируса, који је усмртио више од 650.000 особа у свету и заразио више од 16 милиона - изјавила је Маргарет Харис.

Нагласила је да је и "лето проблем, јер корона вирус воли сва годишња доба" што најбоље показују примери САД и Бразила, државе које се суочавају с највећим бројем оболелих, а тренутно су у два различита годишња доба, пишу медији.

Како је други талас код корона вируса сада тешко дефинисати, многи епидемиолози користе термине као "поновно јачање епидемије" или "поновно оживљавање епидемије". Притом као један од параметара користе кумулативни број случајева на 100.000 становника током 14 дана, на темељу чега неке владе доносе одлуку о епидемиолошким мерама при уласку у земљу.

Рекордан пораст новооболелих широм света

Други талас или други пик првог талас, како год да се каже, једно је сигурно, а то је да је пораст броја новооболелих забележен у државама на различитим деловима света.

Испред Филипина само Индонезија

Са 4.963 новозаражених, Филипини су данас забележили рекордан дневни пораст броја случајева корона вируса од избијања пандемије Ковид-19. Здравствене власти те земље саопштиле су да је укупан број заражених тиме достигао 98.232, док се број преминулих данас повећао за 17 и укупно износи 2.039.

Како наводи Ројтерс, у региону југоисточне Азије по броју заражених и умрлих од Ковид-19 испред Филипина је само Индонезија.

Поново делимичан карантин у Либану

Са 224 новозаражених, у Либану је јуче забележен рекордан дневни пораст броја случајева корона вируса, услед чега су тамошње власти поново широм земље увеле делимични карантин. Закључно са јучерашњим даном, укупан број случајева Ковид-19 у Либану достигао је 4.555, док потврђени број преминулих сада укупно износи 61, пошто се јуче повећао за два.

Дневни пораст броја случајева корона вируса у Либану јуче је први пут премашио 200, наводи АП.

Војска кренула у крвави обрачун са џихадистима! Напади на неколико фронтова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА