Најновије

ВУЧИЋЕВА „СТРУКА“ ОПЕТ ПРЕТИ: Обавезна вакцинација подразумева и законске санкције! (ВИДЕО)

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић изјавио је у Новом дану да тренутно "Београд има више новооболелих дневно него остале средине", али да свуда постоји потенцијал преношења вируса. "Свуда се може створити жариште ако се не води рачуна о томе. Суштина је да се брзо реагује", каже он.

Срша Јанковић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о ситуацији са коронавирусом, рекао је да ризик све време постоји.

„Видимо да земље у окружењу имају већи број новозаражених на дневном нивоу, што због уноса, што због тога што вирус није ни ишћшезао потпуно, и постоји могућност да дође до пораста, ми чинимо све да остане умерен“, рекао је Јанковић, додајући да је ситуација још увек повољна.

Јесењи период је, каже, иначе погоднија сезона за преношење респираторних инфекција.

„Београд има више новооболелих дневно него остале средине, међутим, свуда постоји потенцијал преношења вируса и свуда се може створити жариште ако се не води рачуна о томе. Суштина је да се брзо реагује“, каже он.

Говорећи о мерама које су предузете на почетку епидемије у Србији, каже да су оне у самом почетку заиста заштитиле велики број живота.

„Али, тако живети годинама, годину најмање, није могуће, јер и друштвени и економски и психолошки фактори не допуштају да живимо закључани толико дуго“, каже.

Циљ стручњака је, додаје, да уграде заштитне мере што више у животне токове.

„У пракси то значи нођење маске, држање дистанце, хигијена, дезинфекција, избегавање контаката и већих окупљања… Ниједна одлука у вези са пандемијом није зацртана одлука, све се доносе у складу са ситуацијом“, каже Јанковић.

Истиче да је грип и пре појаве новог вируса представљао одређену претњу по људско здравље, с којом смо се носили мерама.

„Обавезна вакцинација подразумева и законске санкције за оне који се не вакцинишу, али нагласак није на кажњавању, него на нашој обавези да се заштитимо. Ризичне групе су старије особе и особе са хроничним обољењима, деца и труднице… Не значи да особама које нису у ризичној групи, да им није препоручено да се заштите, свако ко је заштићен неће моћи да пренесе болест неком другом“, каже он.

Пољска чека прави тренутак да Украјини одузме Волин и Галицију Више о томе ОВДЕ.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА