Најновије

КАКАВ НАС СЦЕНАРИО ТРЕЋЕГ ТАЛАСА ОЧЕКУЈЕ? Имаће четири кризне тачке!

Србију је захватио трећи талас корона вируса раније него што се очекивало, а према неким прогнозама трајаће дуже него претходна два.

Корона у Србији. (Фото: Јутјуб)

То на први поглед делује лоше и застрашујуће, али према неким показатељима постоји и добра страна епидемиолошке слике која нас је сада задесила.

Најпре, прогнозе су да ће трећи талас трајати до марта, постоји бојазан и од судара са сезонским грипом што може да изазове погоршање целокупне ситуације, док ипак са друге стране добра вест је што је сада клиничка слика оболелих лакша, те је мање хоспитализованих пацијената, а мање је и људи на респираторима.

Трећи талас до пролећа

Први талас трајао је од марта до краја маја, други од почетка јуна до средине септембра, а овај трећи је по мишљењу стручњака мало поранио. Наиме, очекивао се тек почетком новембра.

- Проблем ће нам бити новембар и децембар, јануар и фебруар. Зимски месеци, снег, влажност ваздуха, људи у затвореном простору - све то вирусу одговара за ширење. Сад у октобру ћемо имати Михољско лето. Ова два хладна дана ће проћи, па ћемо опет имати лепше време. Али, када уђемо у новембар и децембар, јануар, фебруар, то ће бити месеци који ће бити проблематични због боравка у затвореном простору - рекао је проф. др Бранислав Тиодоровић.

Дакле, трећи талас могао би да траје пет месеци, до пролећа.

- Трећи талас ће нам, самим тим, трајати дуже, него први и други, али не би требало да буде и тежи. Јер ако спроводимо мере и ако се трудимо да их маскимално спроводимо, како у градском саобраћају, тако и у колективима, онда нећемо имати тежу ситуацију у односу на јул. Биће овај талас у том случају под контролом - рекао је раније Тиодоровић.

Судар са сезонским грипом

Поред тога што ће овај талас трајати дуже, још једна лоша ситуација која нас очекује јесте судар корона вируса са сезонским грипом.

Истовремена циркулација вируса грипа и короне може довести до повећаног оболевања, учесталијих компликација и умирања од ових болести, због чега би могло доћи и до оптерећења здравственог система, као и друштва у целини.

Ипак, постоји једна ствар коју можемо да урадимо како би смањили вероватноћу за овај период, а то је вакцинација против грипа, што је потврдила и вирусолог др Нада Куљић Капуљица.

Зна се шта ћемо са грипом - да примимо вакцину. Може да дође до теже клиничке слике и компликација, ако се удруже корона и грип. Зато је важна вакцинација против грипа - рекла је за РТС др Куљић Капуљица.

Дакле, вакцинација и поштовање епидемиолошких мера могу знатно да нам олакшају овај талас, а тако и постоје неке карактеристике вируса које су сада знатно боље него у претходним ударима.

На удару млађа популација

Почетком епидемије најугроженија је била старија популација, заштити бака и дека посветила севелика пажња јер је највећи број смртних случајева био регистрован управо у међу старијима. Сада, када смо у налету трећег талас приметно је да знатно више оболева млађа популација, него што је то био случај раније.

То је раније потврдила и др Дарија Кисић Тепавчевић која је казала да групе средњег узрасног доба, као и нешто млађи сада највише оболевају.

Старосна група од 20 до 40 година је сада на удару, а то су управо групе које су и највише изложене вирусу.

Објективно гледајући, они су ти који се баш не придржавају препоручених мера, те доста времена прободе у кафићима, организују журке и дружења, а најмлађи маске у превозу ни не помисле да користе.

Јермени растурили азербејџанске снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА