Најновије

Болесни се сатима смрзавају у корона редовима!

Крагујевац је већ недељама у самом врху по броју новозаражених грађана, а дневно се у ковид амбуланти прегледа и до 400 пацијената. Друштвене мреже преплављене су коментарима грађана који сведоче да су на преглед чекали по четири и пет сати, смрзавајући се напољу.   

Грађани чекају у реду. (Фото: Јутјуб)

На ову појаву реаговао је крагујевачки одбор Странке слободе и правде захтевајући од градског Кризног штаба, да грађанима обезбеди хуманије услове док чекају на преглед.

Крагујевачки ССП је од градске власти затражио да хитно предузме мере на решавању проблема вишесатног чекања, током којег су пацијенти са високом температуром и лошим здравственим стањем додатно изложени ветру и хладноћи. ССП је захтевао од Кризног штаба да изнесе план како ће организовати рад амбуланте током зимских месеци који предстоје.

Испред једине ковид амбланте у Крагујевцу која је смештена у згради АТД-а и од јутрос је велика гужва, а грађани се гурају око неколико клупа не би ли сели. На малом платоу испред главног улаза налазе се два сунцобрана која су током летњих месеци пружала какву – такву заштиту од сунца, а недавно је постављен и један војни шатор.

Међутим, то никако није довољна заштита на ниским температурама и приликом падавина, па грађани с правом негодују што у таквим условима на преглед чекају по више сати.

“Уводимо бројеве за чекање и додатне екипе”

Да ли ће се грађани и даље смрзавати док чекају на преглед и шта ће градски званичници предузети како би их заштитили од хладноће, портал је проверавао у градском кризном штабу.

Координаторка за примену противепидемијских мера и градска већница за здравство др Гордана Дамњановић, потврдила нам је да је вишесатно чекање велики проблем за грађане, наводећи да ће за ”дан – два” бити растерећена гужва.

Она је појаснила да је Дом здравља припремио три додатне ординације у истој згради, додајући да ће број медицинских екипа са садашњих седам, бити повећан на 10.

”Отворићемо нови улаз из дворишта за ковид пацијенте, а у додатним ординацијама радићемо прегледе за младе људе и мајке са малом децом. На тај начин биће растерећен главни улаз у амбуланту и смањиће се време чекања” истакла је др Дамњановић.

Она је навела и да ће пацијентима издавати бројеве за преглед, на основу којих ће оквирно знати када ће доћи на ред, те да за то време не морају да чекају испред зграде. За оне који ипак одлуче да остану испред, наводи она, обезбеђени су шатори.

”За сада се испред амбуланте налази један војни шатор, а ове недеље поставићемо још један. У шаторима ће бити инсталиране ‘гасне печурке’ за грејање, тако да ће људи моћи да се склоне од хладноће”, појаснила је она.

Епидемија у Крагујевцу букти већ недељама, па се поставља оправдано питање, због чега је град са овим мерама чекао оволико дуго.

Да ли су загрејани шатори могли да буду постављени и раније или је за реакцију надлежних било потребно да се грађани побуне на друштвеним мрежама, питања су без одговора. Међутим, са друге стране, добили смо одговор да амбуланта ”остаје” у садашњој згради, те да ће и у зимским месецима грађани чекати на отвореном.

Координаторка Дамњановић наводи да ”не постоје услови за измештање ковид амбуланте” јер је та зграда ”повезана са радиолошком јединицом и дигиталним рендгеном”, те да и даље остаје у садашњем простору. То значи да ће грађани целе зиме морати да чекају на истом месту.

Зашто Крагујевац има само једну амбуланту?

На питање, због чега још увек није отворена друга ковид амбуланта у Заставиној медицини рада, чије опремање је завршено још летос током другог пика епидемије, др Дамњавоћ је одговорила да се за отварање ”чека допис из Министарства здравља”.

”Ми смо у Заставиној амбуланти извршили све припреме, али не можемо да је ставимо у функцију док не добијемо званичан допис из Министарства.  То не покреће град већ Министарство, које процењује када је потребно да се конституише још једна респираторна амбуланта. Спремни смо, али чекамо допис”, одговорила је Дамњановић.

Док  не стигне ”процена” из  Министарства здравља, Крагујевчанима са температуром, кашљем и другим симптомима коронавируса не преостаје ништа друго, него да чекају свој ред испред једине амбуланте која са таквим здравственим стањем може да их прими.

Неславна крагујевачка ковид статистика није непозната члановима републичког Кризног штаба и самом државном врху, који мало-мало, па на конференцијама истичу да је Крагујевац највеће жариште. Само у прошлој недељи у Крагујевцу је коронавирус потврђен код 644 особе, а прегледано је преко три хиљаде грађана.

Питамо, шта је још потребно да се деси, па да ”тај допис” стигне до Крагујевца, како ковид пацијенти више не би морали да страхују, да ли ће им се због вишесатног чекања на хладноћи, погоршати симптоми вируса.

Пашињан открио шта се десило са више стотина јерменских војника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА