Најновије

Да ли се мутирани вирус брже шири него што се мислило?!

Вируси се множе врло често и много и не баш савршено верно, па су мутације међу њима уобичајене, пише The Economist.

Корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Већина таквих мутација, међутим, има мало или нимало утицаја на то како се вирус шири и колико је смртоносан. SARS-CоV-2 до скоро није био изузетак од тог правила.

Нажалост, чини се да се ово мења. Нова варијанта вируса, позната као Б.1.1.7, брзо се шири Британијом, а тамошњи научници процењују да је за око 50 одсто заразнија од осталих верзија које тренутно колају. Британске власти зато журе у акцију покушавајући ограничити његово ширење.

Они делови земље у којима је Б.1.1.7 најраспрострањенији, укључујући Лондон, су затворени 20. децембра. Ипак, случајеви заразе су се појавили и на другим местима, а више подручја биће затворено од 26. децембра. Више од 50 земаља затворило је своје границе за доласке из Британије. Неки делови Европе примају само оне који могу показати доказе недавног негативног теста.

Британски научници такође траже даље доказе да је Б.1.1.7 заразнији од претходних сојева и, ако је тако, зашто. Два фактора која тренутно сугеришу његову већу заразност су брзина ширења и детаљи мутација.

Чини се да се Б.1.1.7 ширио брже од старијих верзија SARS-CоV-2 у оним деловима Британије у којима су заразе необично брзо расле. На пример, то је чинило 62 одсто нових инфекција у Лондону у недељи која се завршила 9. децембра, у односу 28 одсто почетком новембра.

Премијерка и председник одлучили су се за различите вакцине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА